EL PONT

 

A Céret hi ha un pont. Aquest pont és, alhora, un objecte que connecta i un objecte que divideix. Durant la residència a Céret, Angèle Dumont va conèixer a persones del col·lectiu Bien Vivre de Vallespir, les quals fa anys que lluiten contra la construcció d’un nou pont en un territori on ja n’hi ha un. Un macroprojecte amb un impacte extens sobre aquesta àrea on hi ha individus que l’habiten. Al costat d’aquestes persones, l’Angèle descobrí l’impacte d’aquest projecte de construcció sobre el paisatge i, sobretot, sobre la vida d’agricultors que s’han vist obligats a vendre els terrenys que han treballat durant 26 anys, famílies que han de deixar els llocs on han construït la seva vida, opositors a la urbanització d’aquestes terres. 

Aquest projecte fotogràfic presenta algunes instantànies com un retrat creuat d’aquestes persones, aquest territori i les històries que alberga. La frontera, doncs, no és pas el riu que cal travessar, sinó en la visió del nostre món i en el qüestionament d’aquesta zona, en la perifèria de la ciutat, d’aquesta frontera urbana que el projecte amenaça de fer desaparèixer. Una zona en el límit, habitada per una població molt variada.

 

Aquest projecte fotogràfic és el resultat de la residència fotogràfica que Angèle Dumont realitzà a Lumière d’Encre (Céret, Occitània), en el marc de la residència Constel·lacions. Mirades Intermediterrànies, un projecte de Fotolimo, en col·laboració amb Es Far Cultural (Menorca), Lumière d’Encre (Occitània) i Jiser Reflexions Mediterrànies (Catalunya) i el suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

 

 

BIOGRAFIA

 

Angèle Dumont (París, 1996) és fotògrafa i cineasta francesa. Es va llicenciar a l’escola de Belles Arts Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts de Lyon (2020). Els seus projectes expliquen les històries, lluites i experiències dels llocs i les persones amb qui es troba, amb qui comparteix. Les qüestions polítiques són abordades des de la intimitat i des del principi de vida com una manera de mostrar la complexitat dels relats. Angèle Dumont ha estat una de les tres guardonades del Prix Linossier (2021), que té lloc a la frontera francoitaliana, pel seu curtmetratge La Traversée. Va participar a l’exposició col·lectiva Le debut de la fin a l’IAC (Institut d’Art Contemporani de Villeurbanne) (2021), va publicar fotografies dels desnonaments del ZAD de Notre Dame des Landes al llibre Contre Temps de Paraguay Press (2018) i recentment ha estat seleccionada per fer una residència d’un mes a Lumière D’Encre (Ceret, França), on ha desenvolupat el projecte El Pont, els resultats del qual ja s’han mostrat als carrers de Portbou en el marc del Festival Fotolimo (2021).