AULA DOC 2021

Projecte de divulgació i sensibilització a través de la fotografia i el cinema documental a treballar amb joves estudiants d’ESO i Batxillerat

EL PROJECTE

 

L’AULA DOC és un projecte que cerca sensibilitzar alumnes d’ESO, Batxillerat i Formació Professional dels diferents instituts de Menorca a través del visionat de documentals i el posterior debat conjunt. A partir dels llargmetratges i curtmetratges documentals seleccionats d’entre els presentats a la secció oficial de MDF es proposa la visualització dels audiovisuals en línia i la realització de les activitats pedagògiques (dossier didàctic preparat per les educadores participants en el MDF21) per educar la mirada i assolir valors ètics a partir dels films.

 

 

FESTIVAL DE CINEMA I FOTOGRAFIA DOCUMENTAL

Certamen audiovisual de fotografia i cinema documental centrat en diferents aspectes de caràcter social, fent especial atenció en les migracions, drets humans i situació de col·lectius vulnerables. El festival es duu a terme durant el darrer cap de setmana d’octubre a diferents sales de Menorca

OBJECTIUS

 

Que els documentals de MDF siguin una eina de divulgació i generació de debat, creació d’esperit crític i coneixement d’altres realitats.

A través de l’audiovisual es vol fomentar l’apertura a noves mirades,
coneixement de fets, persones i experiències que poden ajudar a entendre millor el món en el que vivim, crear referents i potenciar l’esperit crític.

VALORS: EDUCAR LA MIRADA

 

El visionat conjunt dels documentals, el desenvolupament de les activitats didàctiques i el debat conjunt poden contribuir a:

 

Treballar les emocions

Com a eina de guió i peça d’art, el documental genera sensacions i emocions que poden servir per a explicar les experiències individuals i col·lectives. L’audiovisual té un impacte decisiu en els adolescents alhora de buscar referents i crear una guia pròpia per explicar les seves emocions.

 

Formar una ètica pròpia

El MDF és un festival de caire social, reivindicatiu, amb especial atenció a la sostenibilitat i a la defensa dels drets humans. Per tant, els documentals proposats i les unitats didàctiques derivades fan referència directa als valors ètics i a l’aprenentatge de drets socials fonamentals.

 

Aprendre a treballar col·laborativament

Les propostes didàctiques estan pensades per treballar-se en grup-aula amb l’objectiu de generar opinió col·lectiva. Són activitats que impliquen el treball en grup i la confrontació raonable d’idees i ideals de manera argumentada.

 

Impactar en la realitat

MDF proposa noves mirades i realitats diverses per entendre millor el món en què vivim i generar canvis i millores en el nostre dia a dia per poder tenir un futur millor. Els joves són el futur per definició i el visionat ha de ser una finestra als reptes que ens esperen.

FUNCIONAMENT DE L’AULA DOC

 

El MDF posa a disposició dels instituts de Menorca 4 curts documentals —que també es podran veure dins el marc del festival—, 2 llargs documentals sobre sostenibilitat, material pedagògic relacionat amb cada peça per poder debatre els continguts i valors que aportin, un taller d’introducció al cinema documental per apropar-s’hi de manera crítica, projeccions a sala i visites guiades a les exposicions del festival.

 

Cada centre podrà escollir els documentals a treballar i altres activitats segons els seus interessos transversals dins l’aula i/o assignatura.

 

Tots els documentals estaran subtitulats en català o tindran com a versió original la llengua oficial de les Illes Balears.

 

Les activitats didàctiques són en línia i estan relacionades amb la igualtat de gènere, el desenvolupament econòmic sostenible, la cultura de la pau, la defensa dels drets humans, la interculturalitat o la defensa del medi ambient, entre altres qüestions.

 

D’aquesta manera, els alumnes dels centres poden accedir als documentals seleccionats i respondre a un qüestionari en línia, juntament amb el professorat, de retorn per avaluar el visionat i la unitat didàctica.

MATERIAL DIDÀCTIC AULA DOC 2021

1. DOCUMENTALS EN LÍNIA

CURTMETRATGES

Oferim quatre curtmetratges de caràcter social que per la seva temàtica són objecte de debat i d’elaboració d’una unitat didàctica de treball.

EN LA CALLE

David Macián (2021)

 

Després d’un llarg periple en el qual moltes vegades es juguen la vida, centenars de joves migrants es veuen abocats a viure al carrer quan arriben a Espanya. Les seves ganes de tirar endavant i la solidaritat que normalment s’estableix entre ells són bàsicament les seves úniques bases.

Què treballarem?

• Migració
• Drets humans
• Drets de la infància
• Exclusió social

ARMONÍAS PARA DESPUÉS DE LA GUERRA

Migue Roth i Pablo Tosco (2019)

 

La música no acaba amb la guerra, però ajuda a exorcitzar-la. El Kurdistan sirià va ser destruït a causa de llargs anys de guerra; però, sobre aquestes runes, músics, poetes, professors i desenes de nens es reuneixen per tocar instruments que, almenys durant un temps, substitueixen els sorolls penetrants de la violència

Què treballarem?

• Solidaritat
• Desigualtats Socials
• Conflictes armats

HIJRAS, LAS HIJAS DE LOS KINNARS

Anna Lofi (2019)

 

Les hijras no són homes ni dones, no es consideren transgèneres, transsexuals ni homosexuals. Són el tercer gènere. Aquesta comunitat de l’Índia té més de 4 mil anys d’antiguitat i és una de les més desconegudes i estigmatitzades de el món. Abans de l’colonialisme mongol i britànic, les hijras era un personatge essencial de la societat i la religió hindú. Amb el canvi de mentalitat de la societat i l’arribada de l’homofòbia, aquesta comunitat es va veure condemnada a l’ostracisme.

Què treballarem?

• Feminismes
• Violència de gènere
• Identitats culturals
• Exclusió social

57 DÍAS

Mario Lumbreras González / Laura Brasero Blázquez (2020)

 

Julio Lumbreras va ser un dels primers pacients a entrar en una UCI a Espanya per Covid-19. A través dels missatges de mòbil que s’enviaven els seus familiars, seguim els seus cinquanta-set dies de lluita contra el coronavirus.

Què treballarem?

• Pandèmia
• Art digital
• Dispositius mòbils

LLARGMETRATGES

Oferim dos llargmetratges de caràcter social que per la seva temàtica són objecte de debat i d’elaboració d’una unitat didàctica de treball.

OUT OF PLASTIC

Line Hadsbjerg (2018) . Per projeccions escolars es pot projectar la versió curta de 19 min. / llarga 53 min.

“Out of Plastic” explora les obscures profunditats dels plàstics en el Mediterrani. Ambientat a les Illes Balears, ofereix un espai per a la reflexió entorn de l’impacte del plàstic en les nostres vides i en el nostre entorn natural. A través dels paisatges i vistes de les profunditats oceàniques, el documental pretén demostrar que el nostre consum excessiu de plàstic d’un sol ús ha inclinat la balança en detriment de la naturalesa i, en última instància, de nosaltres mateixos.

HISTORIAS DEL AGUA

José Carlos de Isla i Paco Ortiz (2021) – 85 min.

El 7 de desembre del 2020, l’aigua va començar a cotitzar en el mercat de futurs de Wall Street. Aquesta dada és un toc d’atenció a un ús més eficient i major protecció davant de la contaminació i sobreexplotació dels aqüífers. Tradicions, esports, festes, feines, construccions, el nostre món està ple d’històries fetes d’aigua, històries que conèixer per aprendre alguna cosa més sobre l’element més important per a la vida.

Què treballarem?

  • SOSTENIBILITAT
  • AGRICULTURA I PESCA
  • CANVI CLIMÀTIC
  • NATURA
  • RESPECTE AL MEDI AMBIENT

Què treballarem?

  • SOSTENIBILITAT
  • AGRICULTURA I PESCA
  • CANVI CLIMÀTIC
  • NATURA
  • RESPECTE AL MEDI AMBIENT

+ ACTIVITATS DIDÀCTIQUES

Tots aquests documentals —tant els curts com els llargs— van acompanyats d’activitats didàctiques per poder treballar i debatre els continguts amb tot l’alumnat juntament amb el professorat i de manera autònoma. Són activitats virtuals que no requereixen de cap tallerista extern del MDF.

2. TALLER VIRTUAL

INTRODUCCIÓ AL CINEMA DOCUMENTAL

El cinema documental va molt més enllà dels films de natura, història i biografies. El gènere engloba tot un seguit de categories: documental musical, creatiu, d’investigació, d’autor, animat, etc.

A partir d’obres destacades de directors i de directores emblemàtics, farem un repàs ràpid a la història del cinema documental, per tal de tenir-ne una visió més completa. Dziga Vertov, Agnès Vardà, Werner Herzog i Basilio Martín Patino, per exemple, per parlar de cinema del segle passat, però també repassarem títols més recents de Michael Winterbottom, Kim Longinotto, Michael Moore, o de Joaquim Jordà, Carles Bosch i Isaki Lacuesta.

El documental és tot un gènere a descobrir, i els joves realitzadors i realitzadores de cinema del nostre país l’estan cultivant. Val la pena fer-hi una capbussada. Us animeu?

Durada del taller

50’ amb possibilitat de donar continuïtat a l’aula a través d’una proposta didàctica

 

Destinataris:

  • 3r i 4t d’ESO. Assignatures obligatòries i optatives vinculades: Tutories, Valors ètics i Educació Visual i plàstica (qualsevol altra assignatura que s’interessi pel taller, pot sol·licitar de fer-lo).
  • 1r i 2n del batxillerat Social Humanístic i Artístic
  • Formació Professional

 

Necessitats tècniques

Correu electrònic, ordinador amb micròfon i webcam, projector i pantalla, altaveus i accés a internet.

Funcionament

  • Taller en streaming a través de la plataforma Meet. Es facilitarà un enllaç per accedir a la sala de videoconferències i l’administrador/a de la sala us acceptarà.

 

  • La conferenciant apareixerà a pantalla completa i amb el micròfon obert. Mentrestant, el micròfon de l’ordinador de l’aula haurà d’estar apagat (tret dels moments que algú necessiti fer una pregunta).

El taller és a càrrec de Magda Timoner Pelegrí, directora i muntadora audiovisual. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona, va començar treballant a Betevé el 2002 com a redactora i realitzadora de reportatges culturals. El 2005 va escriure i codirigir el seu únic curtmetratge de ficció Yono y Seo. El 2006 engega el seu camí freelance com a realitzadora i muntadora de televisió, publicitat i corporatius. Ha realitzat i muntat programes culturals i documentals per a TV3, la Sexta, Movistar+, la XTVL o IB3. Recentment ha escrit i dirigit tres documentals: 25 Anys Fent Camí (2018), Traginada, l’esclat d’un poble (2019), i Viure la Mar (2020). És sòcia de la comunitat de dones cineastes Dones Visuals i de CIMA

3. PROJECCIONS A SALA ALBERT CAMÚS (SANT LLUÍS)

Coincidint amb l’inici del Festival, s’obren sessions matinals orientades al públic jove a la Sala Albert Camus (Sant Lluis) amb els films guanyadors del Premi Illa de l’Aire.

 

El Premi Illa de l’Aire inaugura una nova secció dins el Menorca DocFest que servirà per centrar-se en temàtiques sobre sostenibilitat i medi ambient. Aquesta secció —on es projectaran els 4 documentals finalistes— s’emmarca en l’ànima de la Reserva de Biosfera amb un premi amb vocació internacional de llargmetratges amb alguna relació amb la mar mediterrània. Hi col·laboració la Fundació Menorca Preservation.

OUT OF PLASTIC

Line Hadsbjerg (2018) . Per projeccions escolars es pot projectar la versió curta de 19 min. / llarga 53 min.

“Out of Plastic” explora les obscures profunditats dels plàstics en el Mediterrani. Ambientat a les Illes Balears, ofereix un espai per a la reflexió entorn de l’impacte del plàstic en les nostres vides i en el nostre entorn natural. A través dels paisatges i vistes de les profunditats oceàniques, el documental pretén demostrar que el nostre consum excessiu de plàstic d’un sol ús ha inclinat la balança en detriment de la naturalesa i, en última instància, de nosaltres mateixos.

HISTORIAS DEL AGUA

José Carlos de Isla i Paco Ortiz (2021) – 85 min.

El 7 de desembre del 2020, l’aigua va començar a cotitzar en el mercat de futurs de Wall Street. Aquesta dada és un toc d’atenció a un ús més eficient i major protecció davant de la contaminació i sobreexplotació dels aqüífers. Tradicions, esports, festes, feines, construccions, el nostre món està ple d’històries fetes d’aigua, històries que conèixer per aprendre alguna cosa més sobre l’element més important per a la vida.

PROJECCIONS A SALA – Premi Illa de l’Aire

 

21 d’Octubre. Entre les 10 i les 14 h: Projecció escolars. Premi Illa de l’aire (2 sessions a concretar amb l’organització)

 

PROJECCIONS A SALA – Premi Illa de l’Aire

 

22 d’Octubre. Entre les 10 i les 14 h: Projecció escolars. Premi Illa de l’aire (2 sessions a concretar amb l’organització)

 

4. VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ PREMIS VALTUEÑA

PREMIS VALTUEÑA (Sala Sant Antoni – Maó)

 

  • Dies:  del 20 al 22 d’Octubre. Amb  el projecte educatiu de Metges del Món
  • Horari: Entre les 10 a 14 h. (Vistes d’aproximadament 50 min).

 

Aquesta visita guiada a l’exposició de fotografia humanitària més rellevant i amb més trajectòria que hi ha a l’estat espanyol es desenvolupa amb la participació activa d’una educadora de Metges del Món, la ong que fa els premis des de fa 24 anys. Durant la visita es treballaran les diferents problemàtiques al voltant de les imatges finalistes i guanyadors dels premis. Una visita que ha de dur al debat, col·loqui entre els assistents i la educadora social.

NOMÉS ELS DIES 20-21-22 D’OCTUBRE es podrà fer la visita amb aquesta guia!

La mostra del Premi Luis Valtueña és una dels principals trets identitaris del Menorca DocFest des dels seus inicis i ha format part de la secció fotogràfica des de la primera edició. Es tracta d’un premi que convoca anualment Metges del Món Espanya des del 1997 en memòria de Flors Sirera, Luis Valtueña, Manuel Madrazo i Mercedes Navarro, quatre membres de l’organització assassinats a Ruanda i Bòsnia i Hercegovina mentre participaven en projectes d’acció humanitària. En aquesta 24ena edició el projecte Soledades Mayores, de Santi Palacios, ha guanyat el primer premi. Es tracta d’un projecte que evoca les emocions viscudes a les residències de gent gran durant els mesos de març, abril i maig del 2020 a través del relat de diverses històries personals i que podrem veure a la Sala Sant Antoni de Maó.