PREMI ULLASTRE

MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL

SESSIÓ 1

DISSABTE 30 D’OCTUBRE

Doble passi: 11 h i 19 h | Durada: 59 min.

 

SALA MULTIFUNCIONAL DES MERCADAL

57 DÍAS

Mario Lumbreras González i Laura Brasero Blázques (2020, VOSC, 14 min.)

Julio Lumbreras va ser un dels primers pacients a entrar en una UCI a Espanya per Covid-19. A través dels missatges de mòbil que s’enviaven els seus familiars, seguim els seus cinquanta-set dies de lluita contra el coronavirus.

Armonías para después de la guerra

Migue Roth i Pablo Tosco (2019, VOSC, 25 min.)

Migue Roth i Pablo Tosco (2019, VOSC, 25 min.)

La música no acaba amb la guerra, però ajuda a exorcitzar-la. El Kurdistan sirià va ser destruït a causa de llargs anys de guerra; però, sobre aquestes runes, músics, poetes, professors i desenes de nens es reuneixen per tocar instruments que, almenys durant un temps, substitueixen els sorolls penetrants de la violència.

EN LA CALLE

David Macián (2021, VOSC, 20 min.)

David Macián (2021, VOSC, 20 min.)

Després d’un llarg periple en el qual moltes vegades es juguen la vida, centenars de joves migrants es veuen abocats a viure al carrer quan arriben a Espanya. Les seves ganes de tirar endavant i la solidaritat que normalment s’estableix entre ells són bàsicament les seves úniques referències.

SESSIÓ 2

DISSABTE 30 D’OCTUBRE
Doble passi: 12 h i 20 h |  Durada: 68 min.

SALA MULTIFUNCIONAL DES MERCADAL

HEURTEBISE

Elisa Torres i Octavio Guerra (2020, VOSC, 20 min.) 

El vent bufa amb força a Heurtebise, la casa d’Alice a França. Aquest any serà el seu últim estiu i el primer del seu besnet Darío. Una vida que arriba al seu final i una altra que comença. Una casa, tres dones, un bebè i el mar.

IMPERDONABLE.

 Marlén Viñayo (2020, VOSC, 30 min.) 

Geovany, un despietat sicari del Barrio 18, compleix la seva condemna en una cel·la d’aïllament d’una presó salvadorenya. Allà s’uneix a una església evangèlica que li otorga el perdó de Déu. Tot i així, hi ha un pecat que és imperdonable: Geovany és gai.

HIJRAS, LAS HIJAS DE LOS KINNARS

Anna Lofi (2019, VOSC, 18 min.)

Les hijras no són homes ni dones, no es consideren transgèneres, transsexuals ni homosexuals. Són el tercer gènere. Abans del colonialisme mongol i britànic, les hijras eren personatges essencials de la societat i la religió hindú, però amb el canvi de mentalitat de la societat aquesta comunitat es va veure condemnada a l’ostracisme.

SESSIÓ 3

DIUMENGE 31 D’OCTUBRE
Doble passi: 11 h i 17 h |  Durada: 59 min.

SALA MULTIFUNCIONAL DES MERCADAL

LA RAMADA

Fernando Torres Salvador (2020, VOSC, 15 min.)

Jaime Estrada és l’últim pescador artesanal de la caleta La Ramada, un dels ports més importants del Perú antic previst d’abundant flora i fauna. Don Jaime és el guardià de La Ramada i de les tècniques tradicionals que utilitzaven els pescadors d’aquesta zona fa dos mil anys. Actualment aquesta preciosa platja no només existeix en la seva memòria a causa del canvi climàtic i l’expansió urbana. 

ULISSES

Joan Bover Raurell (2020, VOSC, 20 min.)

El 19 de novembre del 1980, una orca bebè és capturada enmig dels mars d’Islàndia. L’anomenen Ulisses. La seva captivitat comença en les aigües del parc de Tarragona i, més tard, es converteix en una de les estrelles del Zoo de Barcelona al llarg d’una dècada. Finalment, l’any 1994, és transferida al Sea Word a Sant Diego (USA), on Ulisses continua saltant dins els marges d’una piscina. Aquesta és la història de la seva odissea. 

LOS HIJOS DE LOS MUERTOS

Luay Albasha (2021, VOSC, 24 min.)

Un lloc on la història i l’oblit concorden amb la mort, però també amb la vida. Al Arafa (El Cairo) és el cementiri més antic —encara en actiu— d’Egipte. Però també és la casa de 50.000 famílies que no van tenir l’oportunitat de trobar alguna cosa millor a la ciutat. Situat el nucli antic, Al Arafa és un dels pocs llocs on morts i vius comparteixen ubicació. 

SESSIÓ 4

DIUMENGE 31 D’OCTUBRE

Doble passi: 12 h i 18 h  |  Durada: 54 min.

SALA MULTIFUNCIONAL DES MERCADAL

BEFORE I DIE.

 Iker Esteibarlanda (2021, VOSC, 14 min.)

En una petita illa del llac Victòria, Kenya, els pescadors creuen que tenen dret a tot. Mentrestant, les dones i les nenes es veuen obligades a portar el pes del seu silenci. En un viatge íntim a través dels records.

NEETU

Carlos Caro (2018, VOSC, 6 min.)

Neetu és una història ubicada a la Índia i un exemple de com superar qualsevol obstacle de la vida. 

MARTE, OMÁN

Vanesa del Campo Gatell (2020, VOSC, 20 min.)

Marte, Omán mostra la fascinació humana per la immensitat de l’univers i proposa una reflexió sobre l’exploració, el colonialisme i la llibertat.

LA SALUD NAUFRAGA EN LA FRONTERA SUR  (2021, VO, 14 min.) 

Presentació especial (fora de concurs) del documental amb una representant de Metges del Món.

Produït per: Metges del Món i VeinteTreinta

Guió: Alba Villén

Direcció de Fotografia: Ignacio Marín

Diseño de so: Rèptil Estudi

Correcció de color: Neal Fagan 
Retolat i art: Alejandro Cerezo

 

Abstract
Quin és l’estat de salut de les persones migrants que arriben a Espanya? I, una vegada aquí, com influeixen les condicions d’acolliment sobre la seva salut? La Salut Naufraga és un curt documental sobre l’estat de salut de les persones migrants que han arribat a les nostres costes. La conclusió és clara: l’acolliment a Espanya malalta. Les condicions higièniques, la deficient alimentació, l’amuntegament, la falta d’informació i un llarg etcètera generen sofriment i deriva en un diagnòstic greu: estem emmalaltint a persones, física i psicològicament.

1 NOV | 19.15 h  | Sala Multifuncional des Mercadal


CLOENDA i ENTREGA DEL PREMI ULLASTRE (Millor curt documental) 

 

Anunci del premi Ullastre. Tot seguit el festival tancarà amb un concert únic de amb SLHH L’arxiu en quatre estacions. L’artista sonor i multifacètic Alan Florit posarà banda sonora en directe a diferents imatges de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca. Tot seguit esfarà un aperitiu de comiat.   

Entrada gratuïta