15 OCT > 9 NOV  | Sala Sant Antoni, Maó. (Inauguració 15 OCT a les 18 h)

PREMIS LUIS VALTUEÑA DE FOTOGRAFIA HUMANITÀRIA

Amb la col·laboració de Metges del Món. 

El 24è Premi Internacional Luis Valtueña de Fotografia Humanitària organitzat per Metges del Món i que té la injustícia en el focus del seu objectiu visual. A la mostra s’hi exposa el projecte guanyador d’aquesta edició Soledades Mayores del reconegut fotoperiodista Santi Palacios. A banda de l’obra guanyadora, també s’hi podran veure les sèries finalistes Heroínas d’Emeke Obanor (Nigèria), Ojos de Luis Sergio (Xile), Éxodo de Nicoló Filippo Rosso (Itàlia) i ¿Ya no tenga miedo? de Sergi Stroitelev. 

CONFERÈNCIA  en el marc de l’exposició

26 OCT | 19.30 h | Pati del Boutique Hotel Ses Bruixes, Maó 

SANTI PALACIOS. Fotoperiodista guanyador del premi LUÍS Valtueña 2021

Fotoperiodista nascut a Madrid l’any 1985 i actualment amb base a Barcelona, s’ha especialitzat en l’àmbit internacional des de 2008. El seu treball s’ha publicat en els principals mitjans i revistes a escala global i ha sigut reconegut amb premis com el World Press Photo o el Premio Nacional de Fotoperiodisme 2015 i 2016, entre altres. 

Soledades Mayores (PREMI LUIS VALTUEÑA 2021), de Santi Palacios, és un recorregut fotogràfic per les residències d’ancians de Catalunya realitzat durant l’estat d’alarma. El projecte documenta les conseqüències més greus de la pandèmia: la mort de milers de persones. Aquest treball s’ha realitzat acompanyant els equips d’emergències de la ONG Open Arms. 

Activitat paral·lela a l’exposició 

20, 21, 22 oct

Visites guiades matinals a càrrec de Metges del Maó

 

26 oct de 19.30 h 

Conferència de Santi Palacios. Pati del Boutique Hotel Ses Bruixes, Maó  

 

27 oct d’11 a 12 h 

Visita guiada escolar a l’exposició a càrrec del fotògraf Santi Palacios 

(Activitats incloses dins el programa Aula Doc. Inscripcions a menorcadocfest.com) 

Horari de visita

De dilluns a divendres de 18 a 21 h

Dissabtes d’11 a 14 h i de 18 a 21 h 

 

Exposició amb la col·laboració de l’Ajuntament de Maó

EXPOSICIÓ ESPECIAL MDF21

ANY AMOUNT OF DREAMS de Lluís Real 

Any Amount of Dreams (Muntanyes de Somnis) és el resultat d’una feina de gairebé sis mesos entre l’autor i el Menorca Doc Fest, concebuda com a germana bessona del fotollibre amb títol idèntic. En Lluís (Maó, 1948) ens fa d’ambaixador d’un hàbitat i uns personatges amb els quals ell diria que “s’hi ha enrotllat”, una expressió per entendre el seu caràcter i la fotografia com a mitjà d’expressió basat en la proximitat. Les fotografies mostren una llibreria habitada des del propi paisatge interior escenificat pels gestos. La incògnita del gest —expressions facials i postures impossibles— és la variable oculta que guia aquest treball on en Lluís és un còmplice més de l’escena.

 

Lluís Real neix a Menorca el 1948. Va estudiar fotografia a l’Ealing Technical College de Londres i ha passat bona part de la seva vida professional a Anglaterra. Des de llavors, i coincidint amb el seu retorn a Menorca, va començar a combinar el seu treball en el món editorial amb projectes personals que encara avui desenvolupa. Les seves fotografies s’han exposat a diferents racons d’Espanya i l’estranger i, actualment, es dedica exclusivament a la seva gran passió: la fotografia personal.

27 OCT > 7 NOV | Ca n’Ángel, es Mercadal

Horari de visita

De dilluns a diumenge d’11 a 13 h i de 17 a 20 h

 

Exposició amb la col·laboració de l’Ajuntament de Maó i l’Ajuntament des Mercadal

15 NOV > 9 DES | Sala Sant Antoni, Maó 

Horari de visita

De dilluns a divendres de 18 a 21 h

Dissabtes d’11 a 14 h i de 18 a 21 h 

 

Exposició amb la col·laboració de l’Ajuntament de Maó

Activitats paral·leles a l’exposició

VISITA GUIADA de ANY AMOUNT OF DREAMS, amb Lluís Real

27 d’OCT | 19 h |  Ca n’Àngel, es Mercadal Es Mercadal

1 NOV | 12 h |  Ca n’Àngel, es Mercadal

29 NOV | 19 h |  Sala Sant Antoni, Maó

PRESENTACIO DEL FOTOLLIBRE ANY AMOUNT OF DREAMS, amb Lluís Real i Judit Tur (Enquadernadora)

31 d’OCT | 11 h |  CCM, es Mercadal Es Mercadal

22 NOV | 19 h Sala Sant Antoni, Maó

PREMI TRAMUNTANA. PROJECTES FOTOGRÀFICS MDF’21

Exposicions amb les obres guanyadores i finalistes del premi Tramuntana al millor projecte fotogràfic documental 2021. 

28 OCT > 7 NOV | Espai Biel Mercadal, es Mercadal  | Inauguració 28 d’octubre a les 19 h

PREMI TRAMUNTANA AL MILLOR PROJECTE  > EXPOSICIÓ

EL AGUANTE: LA BOCA. BUENOS AIRES de Laia Albert

L’obra de la barcelonina retrata la realitat del barri La Boca, a tocar del centre neuràlgic de la ciutat de Buenos Aires. Hi recull el dia a dia, la lluita constant per escapar de realitats imposades, l’hostilitat i precarietat de personatges no escollits.  

Espai Biel Mercadal, es Mercadal > De dimarts a divendres de 17 a 20 h  | Dissabte, diumenge i dilluns d’11 a 13 h i de 17 a 20 h 

FINALISTES AL PREMI TRAMUNTANA. Projeccions audiovisuals.

MAHAN TERA, de Meri Santos (Menció especial del jurat). 

 

 

Al llarg de dos anys es documenta el procés de sanació d’un càncer i la reconstrucció d’un pit. Es capten moments quotidians i imatges oníriques que representen l’estat emocional i presenten la malaltia com un viatge personal. Una història d’amor per inspirar a aquells que també s’hi troben.

TIGANCĂ VRĂJITOARE, de Sílvia Prió (Finalista)

 

En els suburbis de Bucarest coexisteix un gran col·lectiu de dones gitanes que encara desenvolupa arts ancestrals predictives. La població rumana acut a elles i no dubta en sol·licitar els serveis ara publicitats a les xarxes socials. Un retrat actual i poètic sobre la preservació d’aquest art de la clarividència. 

HIJOS DE LA DESMEMORIA, de Santi Donaire (Finalista)

 

 

Espanya és un dels països amb major nombre de persones desaparegudes del món. 80 anys després del conflicte armat i 40 després de la mort del dictador, Donaire revisa una ferida transversal que segueix condicionant la identitat i els comportaments sociopolítics i culturals de la nostra societat. 

CONSTEL·LACIONS, MIRADES INTERMEDITERRÀNIES 

EXPOSICIÓ dels treballs dels fotògrafs becats amb residència de creació pel festival transfronterer FOTOLIMO i Es Far Cultural (Casa d’Artistes) durant el 2021. Amb el suport de l’Euroregió Pirineus mediterrània. 

EXPOSICIÓ del 28 OCT > 7 NOV  | Sala Multifuncional i CCM (espai exterior), es Mercadal

 

Inauguració 28 d’octubre a les 19 h

 

De dimarts a divendres de 17 a 20 h  | Dissabte, diumenge i dilluns d’11 a 13 h i de 17 a 20 h 

NO ME LO PIERDAS, de Noa Morales i Sergi Conesa.

En col·lectiu i en diàleg amb el protagonista d’aquest relat fotogràfic, aborden la construcció de la identitat dels joves que es troben en processos migratòris. A través de l’experiència personal del Bilal, reflexionen al voltant de la relació dialèctica entre identitat i memòria i en com els territoris poden ser elements espacials i temporals que condicionin la subjectivitat d’aquestes persones.

Sala Multifuncional des Mercadal

EL PONT, d’Angele Dumont

La fotògrafa i cineasta parisenca retrata les històries dels agricultors i famílies que habiten els territoris del voltant del pont de Céret, els quals formen part del col·lectiu “Bien Vivre” que es formà per lluitar contra el macroprojecte de construir un nou pont on ja n’hi ha un. El projecte mostra la vida a la perifèria de la ciutat i la defensa diària d’un territori habitat que es veu amenaçat per les fronteres urbanes imposades.

Mur exterior del Centre de Convencions des Mercadal 

Activitat paral·leles a PREMI TRAMUNTANA I CONSTEL·LACIONS 

Ruta Itinerant | 28 oct | 19 h | Sortida des Sala Multifuncional, es Mercadal

El dia de la inauguració s’oferirà una ruta itinerant d’exposicions en que cada fotògraf convidat podrà presentar i explicar personalment la seva obra. Amb presència de Santi Donaire, Laia Albert, Meri Santos, Noa Morales, Sergi Conesa, Angel Dumont.

 

Visita guiada | 30 oct | 17.30 h | Espai Biel Mercadal, es Mercadal

Visita guiada dels premis de fotografia 2021. Amb presència de Laia Albert, guanyadora del premi MDF2021 de Fotografia Documental, Meri Santos (menció especial i la finalista Sílvia Prió). 

 

Visita guiada | 31 oct | 19.15 h | Sala Multifuncional, es Mercadal

Visita guiada del Premi Constel·lacions amb Noa Morales, Sergi Conesa i Angele Dumont