Misericórdia, de Xavier Marrades, guanya el Premi al millor curt documental MDF 2020

La pel·lícula és una mirada humanista de l’illa d’Itaparica, situada a l’estat brasiler de Bahia, a través del recorregut pels somnis dels seus habitants.

 

El jurat de la segona edició del Premi al millor documental Menorca DocFest, format per Carles Bosch, Magda Timoner i Emilio Martí (premi MDF 2019) van comunicar ahir vespre durant la gala de cloenda del MDF 2020 el guanyador d’aquesta edició: Misericórdia, del realitzador Xavier Marrades.

 

La pel·lícula retrata, a través dels somnis dels seus habitants, la comunitat de l’illa d’Itaparica, situada a l’estat brasiler de Bahia. Així, el jurat destaca que la recopilació de somnis narrats en veu en off, combinats amb les escenes quotidianes que s’hi poden veure, aconsegueixen mostrar-nos la realitat, el tarannà i les arrels més profundes d’aquesta societat.

 

En el decurs de l’acte de cloenda el realitzador va connectar en directe amb l’auditori des Mercadal. A través de la videoconferència, es va mostrar agraït per haver estat escollit per aquest primer premi.

 

El jurat també va atorgar dues mencions especials als documentals On estaves tu?, dirigit per María Trénor, i Una revolta sense imatges, de la realitzadora catalana Pilar Monsell. El jurat va ressaltar que, en ambdós casos, la manca d’imatges va ser substituïda de manera original i creativa a través de recursos com l’animació, la pintura o l’enregistrament d’espais protagonistes, amb l’objectiu d’explicar-nos dues històries que denuncien injustícies i violències contra les dones que han perdurat al llarg dels segles.