PREMIS MDF 2019 (1a edició)

 

El jurat de Menorca Doc Fest, integrat per Joan Bover, Sílvia Pons i Bárbara Fernández ha decidit que el millor curtmetratge del Menorca Doc Fest és Makum (No Llores): Dibujos en un C.I.E., documental d’animació sobre els centres d’internament d’estrangers (C.I.E.s) on, a Europa, es tanquen persones innocents, que passen mesos separats de les seves famílies tot i no haver comes cap delicte.

 

Així mateix, es donen dues mencions d’honor a Una història normal i Savis de l’horta. El primer tracta de com una parella d’uns 40 anys afronta el dia a dia d’una vida normal, compartint casa per problemes econòmics, amb dificultats laborals, etc. L’objectiu, poder aconseguir la independència econòmica, poder viure junts i formar una família. Pel que fa a Savis de l’horta, curtmetratge premiat a diferents festivals i seleccionat a 18 festivals on podem trobar països com Espanya, Mèxic, Colòmbia o Portugal, ens mostra com en un món confús i de crisis descobrim els darrers savis entre els vells camperols. Savis de l’horta és una recuperació de les històries i experiències d’homes i dones del camp, amb qui descobrim un món cultural, humà i geogràfic oblidat per la societat urbana on vivim. Un documental que ens ajuda a reflexionar sobre l’art de viure en els temps moderns.

 

Finalment, per unanimitat el jurat decideix concedir una menció d’honor extra al curtmetratge Marillu d’Abril Vila Truyol, una jove realitzadora de ciutadella que ens mostra com la seva àvia aconsegueix fer realitat el seu somni: actuar a un teatre de veritat. Un viatge a Madrid des de Menorca, ple d’emocions per assolir el que semblava una utopia. Un documental kilòmetre 0 que aconsegueix crear expectativa i que es construeix de manera original i sorprenent. Tot i els escassos recursos tècnics, la seva senzillesa aconsegueix transmetre l’estima i l’amor entre l’àvia i la neta a través de l’assoliment d’un somni, sense límits i amb il·lusió, més enllà del que, d’entrada, poden semblar-nos obstacles, com l’edat les dificultats de mobilitat i la insularitat.

Premi al millor curtmetratge MDF 2019

Makum (No Llores): Dibujos en un C.I.E.

Menció Especial

Una història Normal

Menció Especial

Savis de l’Horta

Menció Especial a l’obra menorquina

Marillu