BASES MDF 2023

MDF és un festival de cinema i fotografia documental que té com a objectiu mostrar aspectes de la societat que no es difonen a sales de cinema, mitjans de comunicació o canals de distribució de l’audiovisual habituals.

Mostrarà obres cinematogràfiques i reportatges de fotografia documental nacionals o internacionals que tinguin com a temàtica la conscienciació social, política, la protecció del medi ambient, la recerca periodística o històrica, o mostrin alguna forma d’activisme a favor dels drets humans i respecte pel medi ambient, o bé, valori en positiu les relacions humanes i la diversitat de cultures.

 

Dates del certàmen:

Entre 11 d’octubre i 10 de novembre de 2023.

CURTMETRATGE DOCUMENTAL

PREMI ULLASTRE

RESIDÈNCIA FOTOGRÀFICA

F16

 

ULLASTRE

 SELECCIÓ A LA SECCIÓ OFICIAL AL MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL

OPENCALL · CONVOCATÒRIA OBERTA!

CONVOCATÒRIA

Se seleccionaran 12 curtmetratges documentals que s’emetran en català o amb subtítols. Aquests seran finalistes i formaran part del programa cinematogràfic oficial del festival MDF 2023. Quatre dels documentals finalistes seran seleccionats per a formar part del projecte educatiu Aula Doc, dirigit a les escoles. Aula Doc proposa una sèrie d’activitats per a treballar temes transversals del gènere documental audiovisual i, específicament, del curtmetratge en qüestió.

A més, cal destacar que hi haurà un primer premi al millor curtmetratge documental i fins a un màxim de dues obres podran obtenir una menció honorífica del jurat.

La publicació de les obres finalistes seleccionades per al programa del festival es farà pública l’1 de setembre de 2023. Mentre que el veredicte del Premi Ullastre al millor curtmetratge documental es farà públic durant els dies centrals del festival. El jurat estarà compost per un equip de cineastes i documentalistes, així com per l’autor del curtmetratge guanyador de l’edició anterior.

 

 

REQUISITS DE PARTICIPACIÓ

 • Poden participar productors, directors i distribuïdors de qualsevol país, sempre que siguin titulars de tots els drets de les obres amb les quals competeixen, així com de les imatges i els àudios que les componen.
 • Cada participant pot inscriure un màxim de dues pel·lícules que s’hagin realitzat durant o després de 2021.
 • La durada ha de ser de 35 minuts com a màxim.
 • Les pel·lícules es poden gravar en qualsevol idioma.
 • Una vegada seleccionat el curtmetratge, és requisitindispensable lliurar l’arxiu de subtítols en català i/o castellà. (El format de l’arxiu ha de ser.srt)
 • No podran tenir continguts que no respectin a cap persona, grup, grup o organització.

  No poden induir el proselitisme ni un discurs polític, religiós o d’odi específic.

 

 

PROCEDIMENT D’INSCRIPCIÓ

 • Festhome, omplint el formulari de participació de la plataforma digital. Si falta alguna dada, la participació de l’obra no serà vàlida.
 • Enviament de l’obra i subtítols en català o castellà en format .srt. Per WeTransfer o qualsevol altre servei de descàrrega que no caduqui. Qualitat de projecció en format .MP4 i compressió H264 a 8MB/s o superior. 
 • Remitent: menorcadocfest@gmail.com
 • Cal indicar en el missatge d’enviament el títol de l’obra, el nom de l’autor/a i el mateix correu electrònic de contacte que en la inscripció.

 

Termini de presentació fins el 5 de juny de 2023 a les 23.59  h.

 

 

RETRIBUCIÓ

 • Selecció oficial de pel·lícules finalistes: 50 € per curtmetratge en concepte de drets d’autor.
 • Selecció per el projecte educatiu “Aula Doc”: 80 € per curtmetratge en concepte de drets d’autor (acumulable a la selecció com a finalista).
 • Premi millor curt documental: 700 € en concepte de drets d’autor/exposició (no acumulable a la selecció com a finalista). El o la guanyadora del premi formarà part del jurat de la 6ª edició del Menorca Doc Fest i serà convidat al festival de 2024. 
 • El premi pot quedar desert si el jurat així ho estima.

 

 

CONDICIONS

 • Totes les retribucions per drets d’autor són amb impostos inclosos.
 • Els honoraris es cobraran després del festival i només mitjançant factura.
 • L’organització enviarà les dades de facturació una vegada finalitzi el festival. Totes les factures hauran de presentar-se abans de l’1 de novembre de 2023. En cas contrari, s’entendrà que l’autor/a rebutja aquesta retribució.

 

 

ACCEPTACIÓ DE LES BASES

La presentació en aquesta convocatòria implica l’acceptació total d’aquestes bases i els seus termes i condicions. A més:

 • L’organització es reserva el dret a canviar les bases o aspectes d’exhibició, que seran degudament informats, si hi ha circumstàncies excepcionals que ho requereixin.
 • L’organització es reserva el dret de realitzar una selecció dels treballs presentats sobre la base de criteris de qualitat tècnica i creativa.
 • Les persones que presenten les obres en aquest certamen es responsabilitzen de les possibles reclamacions per drets de tercers de les obres presentades.
 • S’autoritza l’ús de la documentació visual i sonora amb finalitats de comunicació i com a arxiu de Menorca Doc Fest i de l’entitat organitzadora, Es Far Cultural.

 

F / 16

RESIDÈNCIA DE CREACIÓ FOTOGRÀFICA

OPENCALL · CONVOCATÒRIA OBERTA!

F/16 · RESIDÈNCIA DE CREACIÓ FOTOGRÀFICA forma part del programa de residències de Casa d’Artistes i del festival de cinema i fotografia documental,  Menorca Doc Fest. Ambdós projectes estan coordinats per l’associació Es FAR Cultural.

 

Es Far Cultural és una associació sense ànim de lucre amb vocació de dinamització social i cultural a través dels valors de la singularitat, la identitat i el patrimoni. Treballem per promoure l’associacionisme, l’art i la cultura contemporània, fomentant l’intercanvi de valors a través de la recuperació d’espais per a la reflexió i la crítica. Ho fem a través dels eixos F.A.R (Formació, Arts i Recerca) que s’activen amb la realització de projectes de residències d’art i recerca o la creació i la divulgació de projectes culturals i d’art contemporani en formats tan variats com residències itinerants, exposicions, festivals, tallers o a través del projecte Ràdio Far Menorca.

 

Casa d’Artistes és un espai de creació i pensament ubicat al poble des Mercadal (Menorca), enmig d’un entorn rural i natural. El centre acull treballadors i treballadores culturals de l’àmbit de les arts, la cultura i el pensament en general, que necessitin l’espai i el temps per a desenvolupar projectes d’investigació i/o creació artística.

 

Menorca Doc Fest és festival de cinema i fotografia documental independent de Menorca. Enguany celebra la 5a edició, consolidant-se com a cita referent del cinema i la fotografia documental de Menorca i les Illes Balears.

 

 

CONVOCATÒRIA

La residència F/16 té com a finalitat propiciar la recerca i creació fotogràfica contextualitzada a l’illa de Menorca durant una estada de residència a la Casa d’Artistes (Es Mercadal). 

 

La convocatòria es dirigeix a artistes visuals i fotògrafs que basen la seva pràctica en el camp de la fotografia i que tinguin interès a fer un projecte que tingui algun vincle amb Menorca i vagi acord amb alguns dels valors que fomenta el festival Menorca Doc Fest (conscienciació social i política, respecte pel medi ambient, recerca periodística o històrica, activisme mediambiental i pels drets humans o una mirada positiva cap a les relacions humanes i la diversitat cultural).

 

Ens interessen especialment els projectes que es delecten per conèixer i relacionar-se amb el context local. També els que proposen narratives alternatives hibridant temes d’interès i/o experimentant amb diferents formats.

Es preveu la selecció d’una persona per realitzar una estada de creació fotogràfica a la Casa d’Artistes (Menorca) de l ’11 setembre al 16 octubre 2023.

 

 

QUÈ S’OFEREIX?

 • Allotjament inclou habitació totalment equipada. Espais comuns: cuina, bany, sala d’estar, biblioteca i espai de treball (Tots els espais de treball són compartits: taller polivalent, espai coworking, etc.)
 • Desplaçaments anada i tornada, en el cas que l’artista sigui de fora de l’illa es cobreix el desplaçament des de qualsevol lloc de l’estat espanyol fins a 150 €. La compra dels bitllets la gestionarà l’associació Es Far Cultural.
 • Honoraris per l’artista de  800 € (base imposable).

 

 

COMPROMISOS DE L’ARTISTA VISUAL O FOTÒGRAF/A

 • L’artista es compromet a presentar el projecte fotogràfic (acabat o en procés) en el marc de la 5a edició del Menorca Doc Fest.  L’activitat tindrà el format de diaporama (projecció fotogràfica amb presentació oral del projecte).
 • L’artista aprofitarà la residència per a la investigació o la creació relacionada amb la seva recerca, pràctica artística o projecte presentat.
 • L’artista ha d’emetre factura dels seus honoraris.
 • L’artista assegura la seva participació durant les dates previstes en el marc del festival (no ajornable). 
 • Es disposa de 3 dies per acceptar o rebutjar la residència a través del document d’acceptació formal que li facilitarà l’organització.
 • Qualsevol altra despesa (dietes, producció d’obra…) anirà a càrrec de l’artista.
 • L’artista accepta els termes de la convocatòria i la normativa de la residència.
 • L’artista autoritza l’ús de la documentació visual i sonora de la residència F16 amb finalitats divulgatives de l’entitat organitzadora (Es FAR Cultural).

 

 

COM PARTICIPAR?

Heu d’omplir el formulari i adjuntar un dossier en un sol document pdf. L’índex del document serà el següent:

 • Breu carta de motivació on s’introdueix el treball que es vol desenvolupar (poden ser treballs de nova creació o que ja estiguin començats, però no finalitzats). Màxim 300 paraules
 • Statement artístic (declaració d’intencions).
 • Currículum artístic (pot ser en format CV o biografia escrita).
 • Mostra del treball recent. Si és possible, enllaços a web i/o xarxes socials. Màxim 5 pàgines.
 • El document pot estar en català, castellà o anglès.

 

 

CALENDARI

 • Termini de presentació: fins al 9 de juny 2023
 • Resolució: entre el 15 i el 19 de juny 2023
 • Acceptació de la residència: entre el 18 i el 21 de juny.