Des de 1997, Metges del Món Espanya convoca anualment el premi en memòria de Flors Sirera, Luis Valtueña, Manuel Madrazo i Mercedes Navarro, quatre membres de l’organització assassinats a Ruanda, Bòsnia i Hercegovina mentre participaven en projectes d’acció humanitària.
La 26a edició va mostrar l’obra guanyadora Donde no habite el olvido, de María Clauss, un projecte realitzat durant 2021 i principis del 2022 a la província de Huelva que pretén fer visibles els espais de repressió, els represaliats del Franquisme i els seus familiars directes. Durant la inauguració es projectarà el curt documental del projecte, juntament amb la presentació de l’autora María Clauss.
També es van poder veure els projectes finalistes: La masacre de Bucha (Santiago Palacios), Red Black White (Nazik Armenakyan), Migrantes atravesando el Tapón del Darién (Federico Ríos) i la mencióespecial Jódete Cáncer (Sáshenka Guitérrez)
Arxipèlag (l’illa) és un projecte fotogràfic compost per instantànies on es retraten a persones que resideixen en una «illa». Sota una mirada intimista i introspectiva, L’illa reflexiona sobre la incomuni-cació, la partida, la separació, la infància…
Beatriz Polo Iañez
La seva trajectòria professional es remunta al 2015. El 2020 és finalista en la XVIII Beca de Fotografia Roberto Villagraz d’EFTI, Madrid. Menció honorífica (2021) en la XX edició del premi Fnac Nou Talent i el primer premi en el VII Certamen d’Arts Plàstiques Ciutat de Felanitx entre altres premis.
El 1906, l’antropòleg Robert Lehmann Nitsche real- itza una expedició científica a l’Ingeni de Sucre de La Esperanza, a la província de Jujuy a la Repú- blica Argentina. Tenia com a finalitat l’estudi dels caràcters físics dels habitants dels pobles originaris de la regió del Chaco Occidental (chiriguanos, chorotes, matacos, toba).
Juan Manuel Rosas (La Plata, Argentina, 1978)
S’inicia en la fotografia l’any 1998 amb la inquietud de materialitzar a través de la lent aquells moments significatius dels quals s’és testimoni. Com a freelance per a diversos mitjans gràfics de caràcter documen- tal i periodístics, tant a l’Argentina com a Espanya, on resideix des de l’any 2003.
Vilma Apesteguia, Daniel Martínez, Nerea Mora i Maria Saura.
Amb l’objectiu d’aproximar el projecte fotogràfic a joves estudiants, els fotògrafs Cristian P. Coll i Lluís Real han mentoritzat cinc estudi- ants en col·laboració amb l’Escola d’Art de Menorca. El projecte s’ha desenvolupat entre l’agost i l’octubre de 2023.
Sardenya és una illa antiga, rica en tradicions i supersticions que s’han conservat en el temps, esculpides en pedra en forma de tòtems sagrats, cases de bruixes o tombes de gegants. La creació d’aquesta obra ha rebut el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics.
Tomeu Coll (Mallorca)
És un fotògraf documental amb una mirada misteriosa i un interès cap a totes aquelles coses que existeixen fora del que Guy Debord con- sideraria com Societat de l’Espectacle. El seu treball serveix per mostrar aspectes diferents de l’aïllament, ja sigui geogràfic, real o imaginari.
Josep (Pepe) Sintes Abril
De manera paral·lela a la seva feina com a sastre, l’autor va encetar la seva afició a la fotografia i com que se li donava bé va decidir començar a dedicar-s’hi professionalment.
Sintes Abril va regentar una botiga as Mercadal des de començaments dels anys 60 fins el 1973. La botiga situada al carrer Comandant Sintes, 14, era sastreria i botiga de fotos al mateix temps. En Pepe treballa- va conjuntament amb la seva dona, Pilar Pons, que
Recull d’imatges d’entre més de tres-centes mil que ens obriran els ulls al fons del mar de Menorca a través de la mirada científica i divulgadora de Manuel Elices Calafat.
Manuel Elices Calafat (Menorca)
Ha estat un dels nostres científics més reconeguts en l’àmbit internacional. Ocupa la plaça acadèmica de Ciències dels Materials a la Universitat Politècnica de Madrid (UPM).
Elena Godefroy, Sergi Orovio, Jonàs Forchini, Irene Monteagudo i Lluc Pallicer
Exposició col·lectiva de joves autors recentment diplomats a les escoles d’art i fotografia de França, Catalunya i les Illes Balears. Panorama és el resultat del projecte «Fotogràfica transpirenaica», liderat per 3 agents transfronterers (Lumière d’Encre, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i Es FAR Cultural) reconeguts en l’àmbit de la fotografia contemporània. Tres actors implicats en la difusió de l’obra dels autors, que organitzen trobades entre professionals i mediacions amb el públic i residències de creació.
Fa més d’un segle, aquestes terres eren plenes d’aigües estancades, naturalesa salvatge i mosquits portadors de malària. Els pirates no s’atrevirien a penetrar als aiguamolls, que encara avui tornarien a convertir-se en un pantà si no fos per l’asfalt que els manté a ratlla. Aquest treball és un reflex d’aquestes terres malmeses i oblidades, i també és una reivindicació del fet que continuen resistint a la invasió de visitants que any rere any col·lapsen l’illa sense control.
Tomeu Coll (Mallorca)
La devoció i obsessió envers la fotografia i les diferents formes de contar històries, han portat la seva feina a ser valorada per diferents mitjans de comunicació internacionals, amb els que encara treballa avui dia. Així també els seus projectes personals han estat exposats internacionalment, tant en exposicions individuals a galeries com en festivals de fotografia. A final del 2019 va publicar el llibre amb el seu projecte de llarga durada, Badlands amb l’editorial Kehrer Verlag d’Alemanya.
Des de 1997, Metges del Món Espanya convoca anualment el premi en memòria de Flors Sirera, Luis Valtueña, Manuel Madrazo i Mercedes Navarro, quatre membres de l’organització assassinats a Ruanda, Bòsnia i Hercegovina mentre participaven en projectes d’acció humanitària.
La 25a edició dels Premis Luis Valtueña, mostra l’hobra guanyadora Las cicatrices de Jędrzej Nowicki (Polonia), el qual documenta les protestes massives que varen començar l’agost de 2020 en contra del règim de Lukashenko a Bielorússia.
També es podran veure els projectes finalistes: Los dos muros (d’Alejandro Cegarra), mostra els estralls de la mineria en comunitats bolivianes, Doctor Peyo y Míster Hassen (de Jérémy Lempin), com un cavall acompanya a pacients de vigilància intensiva en un hospital francès. Perú, un Estado tóxico (d’Alessandro Cinque), visibilitza el periple de milers de persones a la recerca de refugi a Amèrica.
Allò que és corrent pot esdevenir una quotidianitat invisible, un mitjà perfecte i silent. A la “Trilogia d’arquitectures poc comunes” assistim tres retrats d’espais allunyats geogràficament, tres crits de marbre, vidre i formigó que tenen, precisament, la missió de no passar inadvertits.
Arnau Rovira (Barcelona, 1984)
El 2015 es muda a Madrid per estudiar fotografia a EFTI i LENS, i a partir del 2017 es dedica plenament a la fotografia. Ha exposat a diversos festivals nacionals i els seus projectes han estat publicats a diferents mitjans gràfics internacionals.
Anna Lofi (Reus, 1993)
Graduada en comunicació audiovisual (URV), i especialitzada en fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (2021). Guanyadora del 20è Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. Ha exposat al Visa off Pour l’Image de Perpinyà
ARRELADA És aturar-se enmig d’un món frenètic, ple de llumetes que ens ceguen i mirar a prop. És Retrobar-se a un mateix per recordar qui ets i d’on vens. És adonar-se què tot allò que estimes i sents tan teu canvia i fins i tot desapareix, com la terra entre els dits un dia de vent.
Patricia Coll Marquès (Ferreries)
Ha estudiat Batxillerat artístic, tècnic dins la rama de disseny gràfic. Ha treballat com fotògrafa professional de retrat i també fotografia de producte. Exposa les seves fotografies en l’àmbit local de Menorca amb el Foto Club F llum de Ferreries, Fosquets Arts de Ferreries així com al Casino 17 de gener amb l’exposició MADONES.
Aquest treball parla de mares i filles, de malaltia i de cures, del cos i de com es deteriora sense remei, de la casa materna i de la cosa viscuda, de la unió entre germanes afrontant un dolor intens. Però sobretot parla des del cor sobre la tendresa i l’amor.
Rosa Sala (Benissa, Alacant)
Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernández d’Elx (2010), el seu interès per la fotografia amb un clar component autobiogràfic la porta a realitzar el Màster Photoalicante Projectes d’autor i fotografia contemporània (2016). La seva obra ha sigut exposada en diferents espais del País Valencià, Mèxic, Portugal i Sardenya.
Neverland és una illa fictícia els habitants de la qual, anomenats “els nens perduts”, són coneguts perquè es neguen a créixer sense regles ni responsabilitats i passant gairebé la major part del temps gaudint o vivint aventures. Representa el trànsit vital cap a l’adultesa mitjançant l’autoexposició de moments íntims relacionats amb la crisi, la recerca i l’evasió, la pèrdua i l’amor.
Vanessa Roca (La Ràpita, 1990)
És fotògrafa i educadora. El seu treball gira al voltant d’un interès per la representació de la identitat i les transicions vitals, partint d’un exercici autoreferencial, sovint des d’un procés molt intuïtiu i majoritàriament en format analògic. En els darrers dos anys el seu treball ha estat exposat en diferents exposicions col·lectives a Espanya, Polònia i França.
“Idil·li Mediterrani” és el retrat des d’una mirada turística de la Menorca dels anys seixanta. L’exposició se centra en una selecció del treball de Reno Wideson que mostra les formes de vida i subsistència als ports de l’illa durant els períodes que visitava Menorca.
Reno Wideson (1920 – 2020)
Va ser un dels fotògrafs xipriotes més importants i va deixar innombrables imatges de la vida quotidiana, el paisatge i la gent de Xipre. La seva contribució a la imatge de Xipre entre els quaranta i seixanta va ser especial, ja que el 1949 va ser contractat a l’Oficina de Desenvolupament Turístic de recent creació. El 1960 es trasllada a Anglaterra on va treballar per a la BBC. L’enyorança del mediterrani va fer que cerqués un lloc pròxim on poder passar temporades recordant la seva Xipre natal. Va descobrir Menorca i s’hi va establir entre els estius de 1963 fins a començament del segle XXI.
Amb la col·laboració de Metges del Món
24è Premi Internacional Luis Valtueña de Fotografia Humanitària organitzat per Metges del Món, que té la injustícia en el focus del seu objectiu visual. A la mostra s’hi exposa el projecte guanyador d’aquesta edició, Soledades Mayores, del reconegut fotoperiodista Santi Palacios. A banda de l’obra guanyadora, també s’hi podran veure les sèries finalistes Heroínas d’Emeke Obanor (Nigèria), Ojos de Luis Sergio (Xile), Éxodo de Nicoló Filippo Rosso (Itàlia) i ¿Ya no tenga miedo? de Sergi Stroitelev.
Any Amount of Dreams (Muntanyes de Somnis) és el resultat d’una feina de gairebé sis mesos entre l’autor i el Menorca Doc Fest, concebuda com a germana bessona del fotollibre amb títol idèntic. En Lluís (Maó, 1948) ens fa d’ambaixador d’un hàbitat i uns personatges amb els quals ell diria que “s’hi ha enrotllat”, una expressió per entendre el seu caràcter i la fotografia com a mitjà d’expressió basat en la proximitat. Les fotografies mostren una llibreria habitada des del propi paisatge interior escenificat pels gestos.
Lluís Real
Neix a Menorca el 1948. Va estudiar fotografia a l’Ealing Technical College de Londres i ha passat bona part de la seva vida professional a Anglaterra. Des de llavors, i coincidint amb el seu retorn a Menorca, va començar a combinar el seu treball en el món editorial amb projectes personals que encara avui desenvolupa. Les seves fotografies s’han exposat a diferents racons d’Espanya i l’estranger i, actualment, es dedica exclusivament a la seva gran passió: la fotografia personal.
PREMI TRAMUNTANA PROJECTES FOTOGRÀFICS MDF’21
Exposicions amb les obres guanyadores i finalistes del premi Tramuntana al millor projecte fotogràfic documental 2021.
L’obra de la barcelonina, Laia Albert, retrata la realitat del barri La Boca, a tocar del centre neuràlgic de la ciutat de Buenos Aires. Hi recull el dia a dia, la lluita constant per escapar de realitats imposades, l’hostilitat i precarietat de personatges no escollits.
FINALISTA AL PREMI TRAMUNTANA
SANTI DONAIRE
Espanya és un dels països amb major nombre de persones desaparegudes del món. 80 anys després del conflicte armat i 40 després de la mort del dictador, Donaire revisa una ferida transversal que segueix condicionant la identitat i els comportaments sociopolítics i culturals de la nostra societat.
FINALISTA AL PREMI TRAMUNTANA
SÍLVIA PRIÓ
En els suburbis de Bucarest coexisteix un gran col·lectiu de dones gitanes que encara desenvolupa arts ancestrals predictives. La població rumana acut a elles i no dubta en sol·licitar els serveis ara publicitats a les xarxes socials. Un retrat actual i poètic sobre la preservació d’aquest art de la clarividència.
MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAL DEL PREMI TRAMUNTANA
MERI SANTOS
Al llarg de dos anys es documenta el procés de sanació d’un càncer i la reconstrucció d’un pit. Es capten moments quotidians i imatges oníriques que representen l’estat emocional i presenten la malaltia com un viatge personal. Una història d’amor per inspirar a aquells que també s’hi troben.
CONSTEL·LACIONS, MIRADES INTERMEDITERRÀNIES
Mostra dels treballs dels fotògrafs becats amb residència de creació pel festival transfronterer FOTOLIMO i Es Far Cultural (Casa d’Artistes) durant el 2021. Amb el suport de l’Euroregió Pirineus mediterrània
NOA MORALES I SERGI CONESA
En col·lectiu i en diàleg amb el protagonista d’aquest relat fotogràfic, aborden la construcció de la identitat dels joves que es troben en processos migratòris. A través de l’experiència personal del Bilal, reflexionen al voltant de la relació dialèctica entre identitat i memòria i en com els territoris poden ser elements espacials i temporals que condicionin la subjectivitat d’aquestes persones.
CONSTEL·LACIONS, MIRADES INTERMEDITERRÀNIES
Mostra dels treballs dels fotògrafs becats amb residència de creació pel festival transfronterer FOTOLIMO i Es Far Cultural (Casa d’Artistes) durant el 2021. Amb el suport de l’Euroregió Pirineus mediterrània
ANGELE DUMONT
La fotògrafa i cineasta parisenca retrata les històries dels agricultors i famílies que habiten els territoris del voltant del pont de Céret, els quals formen part del col·lectiu “Bien Vivre”, que es formà per lluitar contra el macroprojecte de construir un nou pont on ja n’hi ha un. El projecte mostra la vida a la perifèria de la ciutat i la defensa diària d’un territori habitat que es veu amenaçat per les fronteres urbanes imposades.
Des de 1997, Metges del Món Espanya convoca anualment el Premi Internacional de Fotografia Humanitària Luis Valtueña, dedicat a la memòria de Flors Sirera, Luis Valtueña, Manuel Madrazo i Mercedes Navarro, quatre membres de l’organització que van ser assassinats a Ruanda i Bòsnia i Hercegovina mentre participaven en projectes d’acció humanitària.
En aquesta edició, presenta l’obra premiada Mare Substituta, treball del fotògraf guanyador, Mohsen Kaboli (Irán) i els tres finalistes: El último viaje de Zohra Sarrouj de Javier Fergo (Espanya), Cruzando la última frontera, en Tijuana de Daniel Ochoa de Olza (Espanya), e Hijos de la desmemoria de Santi Donaire (Espanya). Organitzada per Metges del Món.
Els quatre autors aborden temes d’actualitat a través de la lent i el llenguatge de la fotografia documental: la complexitat del controvertit assumpte dels ventres de lloguer, la migració cap a Europa o els Estats Units i les desaparicions forçoses que es van donar a Espanya durant i després de la Guerra Civil.
Javier Coll, 45 anys de fotoperiodisme. El fotògraf amb la trajectòria més llarga del fotoperiodisme a Menorca. 45 anys de professió, des del 1976 ha estat al capdavant del Diari Menorca. Un llegat fotogràfic que ha deixat una empremta molt important a l’imaginari menorquí. Ha pogut fotografiar la transició menorquina des de la perspectiva d’un mitjà de comunicació, fet que la seva exposició mostra especialment en aquesta ocasió.
La fotògrafa Neus Solà (Barcelona, 1984) va ser guardonada amb el Primer Premi de Fotografia Documental MDF 2020, el primer premi d’aquestes característiques de les Illes Balears.
L’artista i fotògrafa documental, traça amb Poupées (nines, en francès) un testimoni visual de la joventut femenina gitana de la comunitat de La Cité de Perpinyà, i mostra la cara més salvatge de la infància i l’adolescència d’aquestes joves, la qual cosa contrasta amb les restriccions que hauran d’assumir un cop hagin perdut la virginitat per convertir-se en dones adultes. El títol del projecte vol servir, a més, com a metàfora associada al sistema patriarcal gitano i per posar de manifest la prematura cosificació i sexualització d’aquestes nenes que, paradoxalment, han de conviure amb els estàndards que dicta la seva tradició.
Interessada en explorar la condició humana, el seu treball fotogràfic se centra en temes d’identitat, gènere i territori des d’una perspectiva antropològica. La seva obra ha estat reconeguda a nivell nacional i internacional i ha exposat en diversos països com Espanya, França, Suècia, Emirats Àrabs, Índia o Mèxic entre altres. Des de 2017 treballa en un projecte sobre la comunitat transgènere de l’Índia i, recentment, acompanya projectes de fotografia participativa a Catalunya i a França.
El 14 de març del 2020, després de la declaració de l’estat d’alarma, els ciutadans van quedar confinats a les seves cases per a intentar frenar l’avanç de la COVID-19. Només estava justificat sortir al carrer si el treball estava relacionat amb un sector estratègic, com va succeir amb els mitjans de comunicació. Un camp en el qual els fotoperiodistes van jugar un paper fonamental, en primera línia.
Vuit companys de mitjans de les illes, formen part d’aquesta exposició «Mesos de confinament». Gemma Andreu, David Arquimbau, Josep Begur Gomila, Isaac Buj, Ismael Velázquez, Vicent Marí, Juan Antonio Riera i Cati Cladera.
Les aportacions dels vuit fotògrafs es conjuguen en l’exposició, amb elements audiovisuals amb el propòsit de realitzar una radiografia sobre el que va suposar la pandèmia durant el confinament. Una invitació per a estimular la reflexió sobre l’impacte de la pandèmia en la vida dels habitants de l’Arxipèlag.
El Premi Internacional de Fotografia Humanitària Luís Valtueña es celebra anualment. Després de l’edició XXI, el premi i les exposicions s’han consolidat com un referent de la fotografia humanitària, denunciant la violació dels drets humans. El premi Luís Valtueña consisteix en una beca per la realització d’un projecte fotogràfic en una zona de treball de Metges de Món.
Aquest premi internacional de fotografia humanitària sa convertit en tot un referent amb el compromís i solidaritat. De la mà de Metges del Món.
El col·lectiu 220 és un conte fotogràfic ancorat en diverses zones disperses del territori algerià, que explica històries de persones, ciutats i espais. Aquest col·lectiu pretén ser un ampli camp d’experimentació i aprenentatge per a cada membre, amb les seves variades assignatures, tècniques i eines. A més de ser una mena de laboratori compartit intern, 220 és una forma de crear enllaços externs per promoure intercanvis amb fotògrafs, artistes i altres col·lectius de tot el món. Des de 2014, ocupen l’espai públic a Algèria amb exposicions efímeres, que es converteixen en transmissors de noves propostes.
En aquesta societat excessivament industrialitzada convivim diàriament amb un entorn saturat de substàncies químiques. Les menjam, les respiram, les tocam… Per a la majoria de la població molts d’aquests elements són inofensius, però no per a tots.
Marejos, vòmits, fatiga o pèrdua de la consciència són alguns dels símptomes amb les que les persones que pateixen la síndrome de la sensibilitat química múltiple (SQM) han de bregar a diari. Coneguda col·loquialment com malaltia ambiental, aquesta patologia té el seu origen en la reacció adversa a diversos composts químics presents en la nostra alimentació i medi ambient.
Els afectats per aquesta síndrome viuen ignorats per les institucions, pels metges i, fins i tot, incompresos per un entorn incapaç de reconèixer una afecció imperceptible, que no pot ni veure ni tocar, ni tampoc sentir, derivant els malalts a una condemna social en la que es qüestiona fins i tot la seva integritat psicològica.
“Birds of Pollution” recull la vida d’una sèrie de dones afectades per la SQM, que necessiten de la reclusió per sobreviure, doncs han d’obeir un estricte protocol que eviti el contacte amb els químics o amb les persones que hagin estat exposades a aquestes substàncies. L’objectiu és mantenir fora de casa una amenaça que manté les seves vides sota un constant perill invisible, en una claustrofòbica rutina plena d’ombres. La llar passa així a convertir-se en una cambra d’aïllament, on es perd la perspectiva i la relació amb un món exterior que es va tornant irreal.
Carmen Sayago és una fotògrafa dedicada a la fotografia documental. Des de 2016 treballa en projectes a llarg termini centrats principalment en qüestions socials i mediambientals, tot i que la curiositat l’ha portat a tractar altres temes poc coneguts
per la societat, creant a cada projecte un llenguatge propi. Com a fotògrafa, no sols vol donar visibilitat a les realitats existents, sinó que també vol aportar nous llenguatges audiovisuals que “despertin” l’espectador.
Amb el seu darrer projecte, “Birds of Pollution”, ha obtingut múltiples reconeixements: finalista en la XXI edición Premios Luis Valtueñas, guanyadora ND Awards categoria mediambiental, guanyadora de la beca Photon, finalista Premios Signo editores Numen, menció honorífica als Premis Internacionals de Fotografia (IPA), menció honorífica Monovisions Awards…
Es Castell, S. XXI – 250 -2021 és un projecte iniciat per David Arquimbau l’any 2012, que pretén mostrar la vida i la quotidianitat dels habitants des Castell.
Amb aquest projecte, Arquimbau vol deixar constància de la multiculturalitat des Castell, capturant escenes de carrer del dia a dia del poble, i també celebracions com a Nadal, Setmana Santa, Carnestoltes o les festes patronals.
David Arquimbau és fotoperiodista de l’agència EFE i col·labora amb publicacions com el Diari Ara i El País, entre altres.
El projecte: “Camins” és un recorregut per l’entrada a Europa de la ona de refugiats provinents de de Síria, Afganistan, Iran, Iraq i altres països d’orient pròxim. L’estiu del 2015 ha estat transitat per milers de persones que cerquen nous reptes, una vida segura, fugint de la inestabilitat dels seus països.
El treball consistirà en una exposició fotogràfica d’unes 35 imatges que representen aquest viatge de les persones refugiades.
La crisi dels refugiats ha estat possiblement un de les tragèdies humanes més documentades dels darrers anys i tanmateix, les imatges que ens han arribat no han estat capaces de desencadenar una resposta política des de Europa. És per aquest motiu que proposo intervenir pictòricament les imatges del viatge d’aquestes persones refugiades, treballant a partir de les fotografies que en Cristian Pons Coll va fer del seu camí des de les costes de Grècia fins a la seva arribada la tardor 2015. La pintura aplicada sobre les fotografies intervingudes donarà a l’espectador una nova oportunitat de reflexionar a l’entorn d’aquesta tragèdia i preguntar-se de nou per el significat d’aquestes imatges. L’objectiu de la intervenció pictòrica serà el de subratllar o incorporar algun significat rellevant respecte el relat que teixeixin la resta de fotografies.
Cristian Pons Coll. Fotògraf i gestor cultural. Maó (Menorca) el 29 de juliol del 1979. Viu a Es Mercadal (Menorca), on desenvolupa la seva activitat com a freelance en comunicació i audiovisual a la productora Tramuntana Fotografia (www.tramuntanafotografa.com). Tasques com a Tècnic d’il·luminació al film “A l’ombra de la muntanya”. Projecte finançat per University of Leeds. So directe en cinema per a la Productora Elsabeth en la pel·lícula ARDARA. (www.ardaraflm.com). Professor d’imatge i so en el Festival de cinema de la mediterrània (Mèdit). Durant cinc anys com a operador del Departament d’Emissions en la Televisió Autonòmica de les Illes Balears.
Direcció de Fotografia per a l’Agència de Cooperació Espanyola i Desenvolupament en col·laboració amb CERAI (www.cerai.es). Corresponsal per a l’Agència catalana de notícies ACN. (www.acn.cat). Beca joves fotògrafs de l’Arxiu d’imatge i so de Menorca (2005 i 2008). Llicenciat en Administració i direcció d’empreses i Comunicació Audiovisual. Forma part de l’equip de gestors culturals de Es FAR Cultrual (www.esfarcultural.net)
Alex Franquesa. Artista plàstic. Barcelona (Catalunya) el 15 de novembre de 1979. Biòleg i artista plàstic amb un marcat interès per les tècniques mixtes que barregen pintura i fotografia. Actualment viu a Berlín on desenvolupa la seva activitat artística i treballa com a biòleg a cavall entre Catalunya i Menorca. A banda de la seva activitat en la cartografia d’hàbitats naturals, els seus treballs plàstics inclouen des de pintures murals de gran format fins la participació en diverses exposicions col·lectives d’àmbit europeu (“Walter benjamin’s suitcases. Migrating devices” i “Ciutats literàries, XIII Exposició Internacional d’Art Contemporani de Petit Format”). La seva obra pictòrica es centra en l’anàlisi dels confictes socials actuals i busca rehabilitar la imatge – a través de la fotografia i la pintura- com a eina efectiva de sensibilització i transmissió d’idees a l’entorn d’aquests conflictes.
Cases convertides en fangars, cotxes amuntegats en turons de ferralla, ulls tristos per les destrosses i les tretze vides perdudes. Les fotografies dels efectes de la torrentada que va inundar el llevant de Mallorca l’octubre del 2018 mostren tot això, però també l’empenta dels voluntaris, l’esperança de la col·laboració i la voluntat de refer allò que s’havia endut l’aigua.
ISAAC BUJ
Isaac Buj va néixer a Barcelona el 1976. El 2001 es va graduar en Fotografia per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Va iniciar la seva trajectòria com a fotògraf entrant a treballar a l’estudi de moda Alsina, entre els anys 2000 i 2003, com a ajudant de fotografia, il·luminació i edició de fotografia. Posteriorment va tenir l’oportunitat de treballar i conèixer el món de la televisió, gravant, editant i realitzant en diversos programes tant d’informatius com de reportatges. Des de l’any 2007 es torna a dedicar exclusivament a la fotografia, primer com a fotògraf oficial del Govern de les Illes Balears (del 2007 al 2011) i actualment com a fotògraf freelance i editor de fotografia al diari ARA Balears, a la revista El Temps, Europapress i per a premsa i comunicació (Agència EFE, Diari de Mallorca, El País...). A més, col·labora en altres publicacions i realitza projectes personals.
A les 9 hores i 50 minuts del matí del 28 d’octubre de 2018, un cap de fibló de gran intensitat va travessar Menorca, des de Cala en Porter fins a Favàritx. Va deixar la seva marca de destrucció i va tombar cinc torres d’alta tensió de les dues línies, nord i sud, entre Maó i Ciutadella. Així va ser com bona part de l’illa va quedar sense electricitat. La nit més llarga va durar 55 hores i 53 minuts. Els menorquins van descobrir la precarietat energètica de l’illa. Hauria pogut ser pitjor, però n’hi va haver prou per constatar que Menorca necessita un altre sistema energètic, menys contaminant i més segur.
Aquesta va ser la notícia més important del 2018, que avui encara té conseqüències, perquè no s’ha arribat a una solució que garanteixi el subministrament d’electricitat.
Els fotògrafs del diari Menorca Gemma Andreu, Javier Coll, Josep Bagur Gomila i Sergi Garcia van seguir amb les seves càmeres els efectes del cap de fibló i totes les circumstàncies que van viure els milers de menorquins que van tornar als temps en què no existia l’electricitat. Les imatges són el testimoni més real de com la gent va viure a les fosques una situació insòlita en una illa sense connexió per cable amb Mallorca, dependent només de la central elèctrica.
Cada reporter gràfic va cobrir la informació de situacions diferents: Gemma Andreu va ser testimoni dels danys que va provocar el cap de fibló i com era el dia a dia sense electricitat. Javier Coll va fer el seguiment de l’operatiu per donar resposta a les necessitats de la gent i la instal·lació de generadors. Josep Bagur va mostrar una Ciutadella a les fosques durant dues nits. Sergi Garcia captava els efectes meteorològics. La mostra incorpora unes imatges inicials de les torres elèctriques tombades i unes altres en què ja es veuen les noves que va aixecar Red Eléctrica i que van permetre recuperar la distribució d’electricitat a tota l’illa.
El Casal de Jubilats ha recollit una petita mostra de les fotografies que il·lustren els casaments de fa anys, en un període comprès entre el 1918 i el 1971; totes pertanyen a vesins i vesines des Mercadal. Era costum que després del casament les parelles anessin a Alaior o Ciutadella a fer-se una fotografia d’estudi per immortalitzar el dia i qui s’ho podia permetre contractava un fotògraf perquè assistís a tota la cerimònia. Els casaments se celebraven per l’Església i només convidaven la família (rarament les amistats), molt nombrosa en aquell temps. Després de sortir de l’església solien anar a una de les cases per fer el convit: coca amb xocolata, panets de sobrassada, confits i pastes tradicionals. Qui podia anava a un restaurant. Era habitual casar-se de negre, independentment de si anaven de dol o no. A mesura que van anar passant els anys es va començar a estilar el vestit blanc. Una altra curiositat és que, després de la cerimònia de l’església, si algun dels membres del recent matrimoni mancava de pare o mare, anaven al cementeri a deixar als progenitors difunts el ram de flors de la núvia. És per aquest motiu que en algunes fotos la núvia apareix sense ram de flors.
Inicia la seva vida professional els anys setanta com a fotògraf a la revista musical Vibraciones i també col·labora en diaris, editorials i discogràfiques com Correo Catalán, El País, Planeta, RBA, Edicions 62, Ariola, CBS, RCA, EMI o EDIGSA; també a les revistes, Rock Espezial, Viejo Topo, Rock de Lux, Fotogramas, Por Favor o Interviu.
En el llibre Música pels ulls, editat l’any 2012 per l’Ajuntament de Barcelona, amb motiu de l’exposició amb el mateix nom, al Palau Robert, es poden veure fotografies d’artistes musicals de diferents àmbits, nacionals i internacionals, que van actuar entre 1970 i 1990, bàsicament a Barcelona.
Ha participat en diferents exposicions individuals i col·lectives.
La carrera professional de Francesc Fàbregas ha estat vinculada a TV3, on ha creat i dirigit el programa Sputnik i ha impulsat els programes Autògrafs, 3r 3a, Silenci?, Loops!, K33, Colors en sèrie, Òpera en texans. També ha tingut diverses responsabilitats com a cap de programes del Canal 33 i com a director i productor executiu de programes culturals, musicals i especials de Televisió de Catalunya. Des de l’any 2013 dirigeix i organitza el Festival de fotografia Formentera Fotogràfica. És membre del Comitè d’Impuls del Pla Nacional per a la Fotografia del Govern de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2014.