Amb Raquel Bravo
<<Secrets de Família>> és un taller per a indagar en l’ús de l’àlbum familiar com a material d’un projecte fotogràfic. Descobrirem les seves particularitats materials, narratives i simbòliques a partir de la reflexió teòrica i d’una selecció de referents visuals. Aprendrem estratègies i metodologies per a abordar els projectes des de la pràctica. Utilitzarem diferents fotollibres d’autors contemporanis com a casos d’estudi. I posarem en pràctica l’après mitjançant el desenvolupament i posada en comú d’una petita activitat pautada.
Raquel Bravo Iglesias (Valladolid). S’interessa per la memòria com a oportunitat de negociació col·lectiva a través de narratives personals. Per a això, utilitza l’arxiu com a punt d’ancoratge problemàtic des del qual revisar el present. El seu projecte Mato Grosso, ha guanyat el premi Fotolibro<40 i ha quedat finalista en el Premi internacional Felifa i en el Prix du Livre dels Rencontres de la Photographie d’Arles el 2022. Actualment, treballa com a docent en la UOC, la IED i el CEV.
COWORKING DES MERCADAL
12 OCT | 10 h > 13 h | 16 h > 19 h
13 OCT | 17 h > 19 h
Inscripció gratuïta (Places limitades)
Amb Ariadna Ribas
El muntatge, per definició, és l’eina a partir de la qual posem en relació elements inconnexos (imatges, sons, idees…) per crear una cosa nova: la pel·lícula. Però, com es produeix aquest procés? Des d’on treballa, la muntadora? Quines eines té per provar de trobar la millor pel·lícula possible?
Des de la seva experiència personal l’Ariadna Ribas ens explicarà quins són els elements que conformen el procés de muntatge d’una pel·lícula i quina vinculació pot tenir la feina de muntadora (i, per tant, el cinema) amb el nostre propi cos.
Ariadna Ribas. Graduada a l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), en l’especialitat de muntatge, des del 2012 forma part de l’equip de muntatge i postproducció de l’Albert Serra, premi especial del jurat al Festival de Cannes (Liberté, 2019), nominació al millor muntatge als Premis Gaudí (La mort de Lluís XIV, 2016).
CENTRE DE CONVENCIONS DES MERCADAL
29 OCT | 11 h
ENTRADA LLIURE (Sense reserva prèvia)
Tomeu Coll
Fa més d’un segle, aquestes terres eren plenes d’aigües estancades, naturalesa salvatge i mosquits portadors de malària. Els pirates no s’atrevirien a penetrar als aiguamolls, que encara avui tornarien a convertir-se en un pantà si no fos per l’asfalt que els manté a ratlla. Aquest treball és un reflex d’aquestes terres malmeses i oblidades, i també és una reivindicació del fet que continuen resistint a la invasió de visitants que any rere any col·lapsen l’illa sense control.
Tomeu Coll (Mallorca). La devoció i obsessió envers la fotografia i les diferents formes de contar històries, han portat la seva feina a ser valorada per diferents mitjans de comunicació in- ternacionals, amb els que encara treballa avui dia. Així també els seus projectes personals han estat exposats internacionalment, tant en exposicions individuals a galeries com en festivals de fotografia. A final del 2019 va publicar el llibre amb el seu projecte de llarga durada, Badlands amb l’editorial Kehrer Verlag d’Alemanya.
ESPAI SANT JOSEP, CIUTADELLA
13 OCT > 30 OCT
13 OCT – 20 h | Inauguració, amb presència de l’autor
HORARIS DE VISITA
De dilluns a divendres | 10.30 h > 12 h
De dimecres a divendres | 18 h > 20.30 h
Dissabtes i diumenges | 11 h > 13 h / 18 h > 20.30 h
Des de 1997, Metges del Món Espanya convoca anualment el premi en memòria de Flors Sirera, Luis Valtueña, Manuel Madrazo i Mercedes Navarro, quatre membres de l’organització assassinats a Ruanda, Bòsnia i Hercegovina mentre participaven en projectes d’acció humanitària.
La 25a edició dels Premis Luis Valtueña, mostra l’hobra guanyadora Las cicatrices de Jędrzej Nowicki (Polonia), el qual documenta les protestes massives que varen començar l’agost de 2020 en contra del règim de Lukashenko a Bielorússia.
També es podran veure els projectes finalistes: Los dos muros (d’Alejandro Cegarra), mostra els estralls de la mineria en comunitats bolivianes, Doctor Peyo y Míster Hassen (de Jérémy Lempin), com un cavall acompanya a pacients de vigilància intensiva en un hospital francès. Perú, un Estado tóxico (d’Alessandro Cinque), visibilitza el periple de milers de persones a la recerca de refugi a Amèrica.
SALA SANT ANTONI, MAÓ
14 OCT > 5 NOV
14 OCT – 20 h | Inauguració.
HORARIS DE VISITA
De dilluns a divendres | 18 h > 21 h
Dissabtes | 11 h > 14 h / 18 h > 21 h
Diumenges | Tancat
Arnau Rovira
Allò que és corrent pot esdevenir una quotidiani- tat invisible, un mitjà perfecte i silent. A la “Trilogia d’arquitectures poc comunes” assistim tres retrats d’espais allunyats geogràficament, tres crits de marbre, vidre i formigó que tenen, precisament, la missió de no passar inadvertits.
Arnau Rovira (Barcelona, 1984). El 2015 es muda a Madrid per es- tudiar fotografia a EFTI i LENS, i a partir del 2017 es dedica plena- ment a la fotografia. Ha exposat a diversos festivals nacionals i els seus projectes han estat publicats a diferents mitjans gràfics internacionals.
ESPAI EXTERIOR DEL CENTRE DE CONVENCIONS DES MERCADAL
15 OCT > 30 OCT
VISITA COMENTADA A L’EXPOSICIÓ
16 OCT / De 11 h a 13.30 h
Punt de trobada: Centre de Convencions des Mercadal
Anna Lofi
Un homenatge a totes les persones que viuen i treballen en feines artesanals i tradicionals a l’illa de Menorca, una aproximació a la identitat cultural de l’illa i un viatge cap a l’autenticitat dels seus personatges.
Anna Lofi (Reus, 1993). Graduada en comunicació audiovisual (URV), i especialitzada en fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (2021). Guanyadora del 20è Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. Ha exposat al Visa off Pour l’Image de Perpinyà.
ESPAI EXTERIOR DEL CENTRE DE CONVENCIONS DES MERCADAL
15 OCT > 30 OCT
VISITA COMENTADA A L’EXPOSICIÓ
16 OCT / De 11 h a 13.30 h
Punt de trobada: Centre de Convencions des Mercadal
Patricia Coll Marquès
ARRELADA És aturar-se enmig d’un món frenètic, ple de llumetes que ens ceguen i mirar a prop. És Retrobar-se a un mateix per recordar qui ets i d’on vens. És adonar-se què tot allò que estimes i sents tan teu canvia i fins i tot desapareix, com la terra entre els dits un dia de vent.
Patricia Coll Marquès (Ferreries). Ha estudiat Batxillerat artístic, tècnic dins la rama de disseny gràfic. Ha treballat com fotògrafa professional de retrat i també fotografia de producte. Exposa les seves fotografies en l’àmbit local de Menorca amb el Foto Club F llum de Ferreries, Fosquets Arts de Ferreries així com al Casino 17 de gener amb l’exposició MADONES.
CA N’ÁNGEL, ES MERCADAL
15 OCT > 30 OCT
Inauguració el 15 d’octubre a les 13 h
HORARIS DE VISITA
De dilluns a divendres | 18 h > 21 h
Dissabtes | 11 h > 14 h / 18 h > 21 h
Rosa Sala
Aquest treball parla de mares i filles, de malaltia i de cures, del cos i de com es deteriora sense remei, de la casa materna i de la cosa viscuda, de la unió entre germanes afrontant un do- lor intens. Però sobretot parla des del cor sobre la tendresa i l’amor.
Rosa Sala (Benissa, Alacant). Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernán- dez d’Elx (2010), el seu interès per la fotografia amb un clar component autobiogràfic la porta a realitzar el Màster Photoalicante Projectes d’autor i fotografia contemporània (2016). La seva obra ha sigut exposada en diferents espais del País Valencià, Mèxic, Portugal i Sardenya.
CA N’ÁNGEL, ES MERCADAL
15 OCT > 30 OCT
HORARIS DE VISITA
De dilluns a divendres | 18 h > 21 h
Dissabtes | 11 h > 14 h / 18 h > 21 h
Vanessa Roca
Neverland és una illa fictícia els habitants de la qual, anomenats “els nens perduts”, són cone- guts perquè es neguen a créixer sense regles ni responsabilitats i passant gairebé la major part del temps gaudint o vivint aventures. Representa el trànsit vital cap a l’adultesa mitjançant l’auto- exposició de moments íntims relacionats amb la crisi, la recerca i l’evasió, la pèrdua i l’amor.
Vanessa Roca (La Ràpita, 1990). És fotògrafa i educadora. El seu treball gira al voltant d’un interès per la representació de la identitat i les transicions vitals, partint d’un exercici autoreferencial, sovint des d’un procés molt intuïtiu i majoritàriament en format analògic. En els darrers dos anys el seu treball ha estat exposat en diferents exposicions col·lectives a Espanya, Polònia i França.
CA N’ÁNGEL, ES MERCADAL
15 OCT > 30 OCT
HORARIS DE VISITA
De dilluns a divendres | 18 h > 21 h
Dissabtes | 11 h > 14 h / 18 h > 21 h
Cristòbal Ascencio Ramos
Tracta sobre una reconciliació. El meu pare, de nom Margarito era jardiner i va morir per prim- era vegada als meus quinze anys. Quinze anys després, vaig saber que la seva mort havia estat un suïcidi i va ser aquí quan va morir per se- gona vegada. En la seva carta va escriure sobre plantes i es va acomiadar dient: “Perdona’m i comunica’t amb mi”.
Cristòbal Ascencio Ramos (Guadalajara, Mèxic, 1988). Va estudiar Mitjans audiovisuals i publicitat per la CAAV de Jalisco (2012) i un màster en fotografia contemporània i gestió de projectes a l’Escola EFTI a Madrid (2022). El seu treball se centra en la relació que existeix entre imatges i memòria i com construïm diferents identitats i realitats a partir d’aquesta correspondència.
Pau de La Calle
La setena missió de l’Aita Mari comença el gener del 2022 al port de Borriana. El 24 de gener, reben l’alerta d’una embarcació a la deriva al Mediterrani Central. Les autoritats italianes prohibeixen procedir al rescat i ells l’executen. A la barca hi viatgen 287 persones; un total de 7 persones han mort per hipotèrmia. Tres dies més tard, reben l’avís de dues embarcacions a la deriva. Rescaten 176 persones, d’entre elles divuit dones i set menors de deu anys.
Pau de La Calle (Barcelona). Fotoperiodista freelance treballant en notícies diàries i en projectes de llarg recorregut. Especialitzat al postgrau de fotoperiodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha com a fotoperiodista i editor gràfic al Diari ARA. Col·labora amb El Nacional, Europa Press i GTRES,The Associated Press i EFE.
Ire Lenes
Aliens és la història dels no ciutadans de Letònia, una població que es troben en uns llimbs. No són nacionals letons, no són apàtrides, són estrangers en el seu propi país.
Ire Lenes (Madrid). Fotògrafa documental i sociòloga de professió. S’ha format en fotografia documental i paisatge contemporani. Centra el seu treball en la relació de les persones amb el seu entorn i la seva història, entenent sempre l’individu i la societat com un binomi indivisible.
Anna Lofi
Un dels elements que més ens crida l’atenció quan posem els peus a l’illa és la quantitat de pedra que es veu en el paisatge i les construccions. El 2018, l’art de construcció amb pedra seca, va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Actualment, aquest tipus de construcció està en perill de desaparició, ja que no hi ha un relleu generacional fluid i cada vegada hi ha menys paredadors.
Anna Lofi (Reus, 1993). Graduada en comunicació audiovisual (URV), i especialitzada en fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (2021). Guanyadora del 20è Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. Ha exposat al Visa off Pour l’Image de Perpinyà.
Tomeu Coll
David Arribas
Reno Wideson
“Idil·li Mediterrani” és el retrat des d’una mirada turística de la Menorca dels anys seixanta. L’exposició se centra en una selecció del treball de Reno Wideson que mostra les formes de vida i subsistència als ports de l’illa durant els períodes que visitava Menorca.
Reno Wideson (1920 – 2020). Va ser un dels fotògrafs xipriotes més importants i va deixar innombrables imatges de la vida quotidiana, el paisatge i la gent de Xipre. La seva contribució a la imatge de Xipre entre els quaranta i seixanta va ser especial, ja que el 1949 va ser contractat a l’Oficina de Desenvolupament Turístic de recent creació. El 1960 es trasllada a Anglaterra on va treballar per a la BBC. L’enyorança del mediterrani va fer que cerqués un lloc pròxim on poder passar temporades recordant la seva Xipre natal. Va descobrir Menorca i s’hi va establir entre els estius de 1963 fins a començament del segle XXI.
SALA SANT ANTONI, MAÓ
11 NOV > 3 DES
11 NOV – 19 h | Inauguració
HORARIS DE VISITA
De dilluns a divendres | 18 h > 21 h
Dissabtes | 11 h > 14 h / 18 h > 21 h
Diumenge | Tancat
Presentació i col·loqui amb el director Miguel Ángel Blanca
Un híbrid entre el terror i la comèdia costumista en una de les localitats més turístiques de Mallorca, que reflexiona sobre els espais turístics en decadència i la seva representació en l’imaginari col·lectiu. Un retrat coral d’una comunitat estacional, des d’un to de misteri, pròxim al thriller però sense perdre de vista la comèdia costumista, barrejant documental i ficció. Mentrestant, els seus habitants tracten de conviure amb les contradiccions d’aquest model turístic que se sent com una invasió, però que també genera milions d’euros en el sector de la restauració i llocs de treball.
Miguel Ángel Blanca. Treballa en el terreny de la tragicomèdia, les dobles vides i la foscor quotidiana. El seu primer llargmetratge Després de la Generació Feliç (2014), sobre les virtuts de perdre la memòria i reconstruir el passat des de la ficció.
TEATRE DES BORN, CIUTADELLA
16 OCT – 20 h
Projecció conjunta amb el Cineclub de Ciutadella.
Katia era geoquímica i Maurice, geòleg. L’Etna i l’Stromboli, els seus referents. Un amor volcànic i juganer viscut al límit. Als anys 70 van viatjar arreu del planeta per estudiar l’erupció dels volcans. Zaire, Hawaii, Indonèsia, Estats Units, Japó… Maurice filmava en 16mm i Katia feia fotos a tocar dels cràters. Una aventura memorable a partir de 200 hores de material d’arxiu inèdit i dels escrits personals de Katia i Maurice. L’artista Miranda July posa veu al fascinant univers d’aquests dues vulcanòlegs inclassificables. L’excepcional material d’arxiu ens descobreix una èpica història d’amor entre dos exploradors que va lliurar la seva vida a l’estudi pioner dels volcans.
Sara Dosa. Directora de documentals nominada al premi Indie Spirit i productora guanyadora del premi Peabody. Interessada a contar històries inesperades sobre ecologia, economia i comunitat basades en els personatges.
CINEMES ES MOIX NEGRE, CIUTADELLA
18 i 20 OCT – 20.30 h
Presentació i col·loqui amb el director Àlex Discórides
L’olivera ha estat i és, sens dubte, un dels senyals identitaris més reconeixibles de la cultura mediterrània al llarg de la seva història. No obstant això, no és tan clar que continuï sent així en un futur, almenys a Mallorca, on el mateix paisatge ha començat a mostrar símptomes d’esgotament. El documental és una immersió en el món de l’olivera de la serra de Tramuntana, en la seva història i la cultura que l’envolta, sobretot la part musical buscant les cançons de treball que els vilatans cantaven en el passat.
Àlex Dioscórides. Director del documental Overbooking (2019), que analitza la saturació del sector turístic balear. Exerceix de productor, guionista i director de fotografia. Ha treballat en publicitat, cinema i projectes de comunicació corporativa.
SALA ALBERT CAMUS, SANT LLUÍS
21 OCT – 20 h
Constança Amengual i Francesca Mas.
Projecció amb la presentació i col·loqui amb la codirectora Francesca Mas i la protagonista, Margalida.
Barcelona, 1975. El cantautor Joan Isaac compon la seva cançó més coneguda, A Margalida. És una cançó que parla d’una dona que va desaparèixer perquè quan tenia vint-i-un anys va perdre el seu amant. Era el jove anarquista Salvador Puig Antich, l’últim condemnat a mort per garrot a l’Espanya de Franco.
Margalida viu ara a Capdepera, Mallorca. Un dia rep una cridada d’un escriptor de Barcelona que la convida a anar a un homenatge a Salvador Puig Antich. Quaranta-cinc anys més tard, Margalida decideix reviure aquesta història. A mode de catarsi, es proposa fer un viatge físic i emocional a una època i a un món que ja no li pertanyen.
SALA MULTIFUNCIONAL, ES MERCADAL
27 OCT – 20 h Entrada gratuïta
Toni Escandell i Marina Seguí.
Mallorca és qui ens parla. L’illa mare ens explica i ens renya per tot el que li està passant des que hi van arribar els humans. Narra des de la creació de l’illa i totes les seves meravelles, necessàries i indispensables, per poder albergar vida. Al mateix temps ens recorda de quina manera destruïm les nostres illes i la importància d’aconseguir l’equilibri natural per poder continuar albergant totes les espècies que vivim a les Balears.
Toni Escandell / Paleârtica films. Paleârtica Films és la productora menorquina especialitzada en documental de natura creada per Toni Escandell. Té com objectiu mostrar les millors històries i imatges de la naturalesa salvatge, amb la finalitat de conèixer i protegir la seva riquesa. Ha realitzat més de vuitanta documentals, alguns dels quals han estat premiats en certàmens internacionals. BBC o Canal Arte han estat alguns dels seus clients.
CINEMES ES MOIX NEGRE, CIUTADELLA
4 NOV – 20 h
Amb Celeste Senés
Explicarem la repercussió i aplicacions dels NFT en les arts visuals (sostenibilitat de l’NFT, protecció de l’autoria). Aprofundirem en les últimes aplicacions en la fotografia i què cal valorar si volem crear un NFT amb exemples i les seves implicacions.
Celeste Senés. Directora del 3r Esquerra (Girona). És la directora de les Jornades Metaphorai FOTO, Art Digital i NFT, que en la seva segona edició gira al voltant de la docència de la imatge. Cofundadora de Conchita Queen (conchita-queen.com), projecte d’NFT en les arts visuals.
CENTRE DE CONVENCIONS, ES MERCADAL
15 OCT – 10 h
Amb Roberto Villalón Vara
Aprèn a difondre els teus projectes. Les eines i consells per aconseguir arribar més enfora dels teus amics a les xarxes.
Roberto Villalón. Primer vaig voler ser periodista i vaig acabar sent fotògraf de premsa. Després vaig voler ser millor fotògraf (i vaig estudiar amb els millors per a aconseguir-ho), però vaig acabar essent periodista. I entre aquest embolic, vaig muntar primer Clavoardiendo (CLAVOARDIENDO-magazine.com) , la revista de fotografia de referència, on puc fer de tot però amb humor, passió, molta feina i una mica de bogeria. I ara també a EnElClavo (enelCLAVO-copy.com), on aplico en vendes i comunicació tot el que he après durant tots aquests anys.
CENTRE DE CONVENCIONS, ES MERCADAL
15 OCT – 18 h
David Arribas
El Punk és un moviment contracultural que neix de la necessitat de tren- car amb el que s’estableix. Va néixer en els anys seixanta als Estats Units, i va prendre especial protagonisme a l’Anglaterra dels setanta. A l’estat espanyol, grups com els R.I.P, Cicatriz o Eskorbuto es van convertir en les principals veus de difusió de l’ideari punk de ferma oposició al capitalisme, al feixisme i al sistema establert. L’identifica una estètica transgressora que trenca totalment amb els patrons de vestimenta; filosofia del “do it yourself”.
David Arribas (1978). És un fotògraf freelance amb residència a Madrid. Interessat en el reportatge documental sobre temàtica sociocultural, centra el seu treball dins del país on resideix i reivindica així els temes de proximitat com a objecte d’estudi.
CENTRE DE CONVENCIONS, ES MERCADAL
15 OCT – 11.30 h
La indústria del cinema és una gran consumidora d’energia i generadora de residus. Implica un número elevat de desplaçaments, hores i hores d’il·luminació de gran potència, un enorme consum d’aigua, tones de fusta per construir els decorats i quilos de residus procedents de càterings que acaben al femer. Segons diversos estudis, la producció d’una pel·lícula petita implica l’emissió de gairebé 400 tones de CO2, la qual cosa equival a les emissions de 130 cotxes durant un any, i la producció d’una hora de televisió emet gairebé 10 tones d’aquest gas. Per això, cada vegada són més els països i productores que, sensibles a aquesta problemàtica, desenvolupen iniciatives encaminades a reduir l’impacte ambiental que deixa la indústria a través de pràctiques sostenibles, vehiculades per una nova figura: l’ecomanager.
Pedro Barbadillo
Pedro Barbadillo dirigeix la Mallorca Film Commission des del 2016, on ha impulsat el projecte Green Film Shooting Plan. És periodista, productor i director de documentals des de fa 30 anys, ha signat gairebé un centenar de projectes d’actualitat i de recerca per a televisions nacionals i internacionals.
Fundador de l’associació Xarxa Cinema que va rescatar el cinema CineCiutat el 2012 a Palma i impulsor de la primera xarxa de sales arthouse d’Espanya. Ha estat jurat a festivals de cinema internacional com Berlinale, Cannes o Cinellatí de Tolosa.
Débora Marqués i Virginia Seguí Ferrer
Débora Marques Fluxá és enginyera ambiental i Sanitària i Gestora Cultural amb àmplia experiència a Espanya i Llatinoamèrica. El 2019 entra com a regidora de les àrees de Cultura, Festes, Comerç, Turisme, Sostenibilitat, Pime, Polígon Industrial i Fons Europeus, l’Ajuntament de Sant Lluís, des d’on impulsa diferents polítiques emmarcades en la sostenibilitat i, especialment, el concepte de Cultura Sostenible a nivell local, balear i nacional, entenent la cultura com la plataforma ideal per a la difusió, expli- cació i implementació dels valors que es deriven dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.
Virgínia Seguí Ferrer és documentalista i gestora cultural. Actualment, treballa a la regidoria de Cultura, Festes, Comerç, Turisme, Sostenibilitat, Pime, Polígon Industrial i Fons Europeus des d’on s’està impulsant el projecte de Cultura Sostenible a nivell local, balear i nacional, entenent la cultura com la plataforma ideal per a la difusió, explicació i implementació dels valors que es deriven dels ODS.
Esmeralda Ruiz
Esmeralda Ruiz és responsable de sostenibilitat a Fresco Film, productora malaguenya que gestiona els serveis de produccions audiovisuals internacionals de publicitat, pel·lícules i sèries com Juegos de Tronos, West World, Killing Eve o Narcos. Va unificar i canalitzar les iniciatives de sostenibilitat que ja havia engegat la productora de forma espontània i va impulsar iniciatives com la potenciació de la contractació local a cada zona de rodatge o la donació del material sobrant dels rodatges. També va crear un manual per ajudar a fer que tots els rodatges tinguessin els mateixos criteris de sostenibilitat. A més, ha participat en diversos grups de treball tant nacionals (Aliança per a la sostenibilitat del sector audiovisual) com internacionals (Green Screen, Eureca – Advisory Group Meeting) per difondre, donar suport, aprendre i compartir experiències en rodatges sostenibles.
L’octubre del 2021, el Menorca Doc Fest va reunir alguns dels principals professionals del teixit audiovisual de Menorca: Magda Timoner, David Marquès, Anna Petrus , Dani Bagur, Rosa Preto, Laia Foguet, Alvar Triay, Macià Florit, per debatre temes rellevants vinculats a la producció cinematogràfica illenca. La publicació recull el debat per aproximar-se a les necessitats i inquietuds del sector audiovisual de l’illa i les principals conclusions.
CENTRE DE CONVENCIONS, ES MERCADAL
29 OCT – 13 h
(2022, VOSC, 15 min.)
Camila Moreiras
Esdeveniments reals que invoquen una contaminació física, la de la terra del poble de Palomares i la d’un cos malalt, el de la directora. Reflexiona sobre si, de la mateixa manera que el cos i l’ésser humà en general és capaç d’adaptar-se a una situació crònica, la terra, al seu torn, experimenta aquest procés.
(2022, VOSC, 12 min.)
Carme Gomila
A partir de la denúncia de les dones marroquines que recullen maduixes a Huelva es construeix un relat polifònic que apel·la a la dimensió estructural del conflicte marcat per les polítiques migratòries i el capitalisme racial.
(2022, VOSC, 28 min.)
Carla Andrade
Ningún río me protexe de min pren com a punt de partida el misteriós robatori d’un material filmat a la República Centreafricana, dins del bosc de la conca del Congo, com a resposta als conflictes sorgits en la fràgil i transubjectiva trobada amb el no-jo. Trobada que només pot ser practicada o experimentada; si es tracta de virtualitzar, cessa d’existir.
(2021, VOSC, 15 min.)
Nerea Barros
La transmissió del llegat d’un avi a la seva neta a través d’una mar que ja no hi és.
THE ROAD BAD AND THE PLACE DARK
(2021, VOSC, 23 min.)
Borja Larrondo
Després de superar una de les guerres civils més dures i cruentes, i el 2014 l’epidèmia de l’ebola, Sierra Leone queda submergit en la foscor en la qual viu des de 1992. La falta de llum limita el treball mèdic i afecta directament l’esperança de vida.
(2021, VO, 22 min.)
Salvador Sunyer
Salvador Sunyer (fill) ha estat el creador dels anuncis del Festival Temporada Alta al llarg dels darrers deu anys. Coincidint amb el trenta aniversari del festival, Salvador té una filla i ja no se sent amb forçes de continuar essent la mateixa persona que creia ser.
(2021 VOSC, 30 min.)
Rafael Montezuma
Cada pedra que forma el mur de Bancal és indispensable. El mestre Santiago les tria i modela polint-ne les arestes, creant una forma d’escriptura, representació d’una idea revelada. Un gest humil, ínfim enfront de la immensitat del cosmos, una cerca constant del sentit del trànsit.
(2022, VOSC, 5 min.)
Joan Bover
Juanjo Monserrat és un jove i talentós músic mallorquí que es va fer viral a mig món per la seva actuació en el programa Got Talent España amb una joguina japonesa, un otamatone. Aquest documental fa un recorregut des dels seus orígens en la música fins a l’actualitat i el fa en un pla seqüència.
Omar Al Abdul Razzak i Shira Ukrainitz
Narra l’amistat entre Kookoo Rikoo, l’únic pallasso àrab cristià ortodox israelià, i una nena siriana supervivent de la guerra.
(2020, VOSC, 16 min)
Mortada Ouahib Lo Thivolle
A Oujda hi ha un bosc poblat per migrants. En aquest bosc intentem trobar-nos i, en la foscor, ens trobem amb les nostres ombres.
(2022, VO, 21 min)
Adán Aliaga
Fa més de quinze anys Rafa viu prostrat al llit. Passa el temps component música i escoltant vídeos sobre Taoisme. Des de fa uns anys els dolors són tan insoportables que pensa seriosament a demanar la mort assistida.
(2021, VOSC, 22 min)
Adriano Morán i Guillermo Nagore
La història d’un ballet que mai va arribar a estrenar-se a causa de la guerra civil. Seguim el camí dels seus creadors, inspirats en les tradicions del solstici d’estiu al Pirineu català. En paral·lel, assistim al muntatge de l’obra que veurà la llum vuitanta anys després.
Anunci del Premi Ullastre a millor curtmetratge documental d’autor del Menorca Doc Fest 2022. Tot seguit es projectarà el film guanyador del festival de documental creatiu MAJORDOCS 2022.
(2022, VOSC, 82 min)
Rafiki estudia economia a la Universitat de Bangui i comença a documentar la vida dels seus amics amb la seva càmera. Després de les classes, intercanvien idees sobre el futur de la seva pàtria, però també sobre coses més pròximes que els preocupen de les seves vides, com lligar, l’amistat i la feina. Rafiki ens mostra com és la vida dels estudiants a la República Centreafricana, una societat destrossada en la que els joves continuen somiant amb un futur millor per al seu país.
(2022, VOSE, 20 min.)
Ricardo Reátegui Marchesi
Històries de demores i con- fusions per a adquirir el DNI peruà narrades per membres del mil·lenari poble awajun en un país que té al voltant de 45 llengües.
Les mariscadores d’un petit poble al sud de Galícia s’afa- nyen cada dia de marea per sembrar, cavar i cuidar el llindar entre l’aigua de la mar i l’arena.
Christian Camilo Ossa Rodriguez
A Fusagasugá, un grup de dones i homes pagesos proclamen una gran victòria i un camí sense precedents, una batalla èpica enfront de l’Estat colombià i una multinacional.
La labor agrícola de la sega a Astúries ha sofert moltes transformacions, però la més profunda és la substitució de l’aragonesa per la màquina i la col·lectivitat per la productivitat.
THE ETERNAL SPRINGTIME
(2021, VOSE, 26 min.)
Việt VŨ
Enmig d’un paisatge a la vora de l’extinció, un fill tremolós camina seguint una mare fins a una cova nativa per a revitalitzar-se. Un retrat personal que penetra profundament en el vulnerable transit cap a l’era digital.
(2022, VO, 29 min.)
David Vazquez Vazquez
Edilberto Rodríguez estudiava Forestals a Ponferrada però des de petit sempre va voler ser pastor com el seu avi. Cada any puja als corrals d’Arganeo per reconstruir els vells corrals abandonats i estar amb el seu ramat.
Pablo de la Chica
A l’interior del parc nacional Kahuzi-Biega, un dels llocs més conflictius i violents del món, es troba el Santuari de rehabilitació de primats de Lwiro. Allà, Mama Zawadi i els seus petits ximpanzés troben l’únic lloc en el món per salvar-los de l’extinció.
(2021, VO, 13 min.)
Camilo Barón
La senyora Tulia preserva un llegat mil·lenari, una gran varietat de productes alimentaris que provenen dels seus ancestres muiscas i gran quantitat de llavors d’espècies prehispàniques. Un documental íntim i familiar sobre la sobirania alimentària.
(2022, VOSE, 12 min.)
Keil Orion Troisi i Molly Gore
RéHabitat és un pla per rescatar animals de l’East African Oil Pipeline reubicant-los en hàbitats més sostenibles a França. Els activistes medi- ambientals de Trickster denuncien un desastre ecològic i humanitari.