A LES FOSQUES

A LES FOSQUES

La història gràfica del cap de fibló del 28 d’octubre de 2018

 

A les 9 hores i 50 minuts del matí del 28 d’octubre de 2018, un cap de fibló de gran intensitat va travessar Menorca, des de Cala en Porter fins a Favàritx. Va deixar la seva marca de destrucció i va tombar cinc torres d’alta tensió de les dues línies, nord i sud, entre Maó i Ciutadella. Així va ser com bona part de l’illa va quedar sense electricitat. La nit més llarga va durar 55 hores i 53 minuts. Els menorquins van descobrir la precarietat energètica de l’illa. Hauria pogut ser pitjor, però n’hi va haver prou per constatar que Menorca necessita un altre sistema energètic, menys contaminant i més segur.

Aquesta va ser la notícia més important del 2018, que avui encara té conseqüències, perquè no s’ha arribat a una solució que garanteixi el subministrament d’electricitat.

Els fotògrafs del diari Menorca Gemma Andreu, Javier Coll, Josep Bagur Gomila i Sergi Garcia van seguir amb les seves càmeres els efectes del cap de fibló i totes les circumstàncies que van viure els milers de menorquins que van tornar als temps en què no existia l’electricitat. Les imatges són el testimoni més real de com la gent va viure a les fosques una situació insòlita en una illa sense connexió per cable amb Mallorca, dependent només de la central elèctrica.

Cada reporter gràfic va cobrir la informació de situacions diferents: Gemma Andreu va ser testimoni dels danys que va provocar el cap de fibló i com era el dia a dia sense electricitat. Javier Coll va fer el seguiment de l’operatiu per donar resposta a les necessitats de la gent i la instal·lació de generadors. Josep Bagur va mostrar una Ciutadella a les fosques durant dues nits. Sergi Garcia captava els efectes meteorològics. La mostra incorpora unes imatges inicials de les torres elèctriques tombades i unes altres en què ja es veuen les noves que va aixecar Red Eléctrica i que van permetre recuperar la distribució d’electricitat a tota l’illa.


DEL 31 D’OCTUBRE AL 7 DE NOVEMBRE

CA N’ÁNGEL, ES MERCADAL