Cases convertides en fangars, cotxes amuntegats en turons de ferralla, ulls tristos per les destrosses i les tretze vides perdudes. Les fotografies dels efectes de la torrentada que va inundar el llevant de Mallorca l’octubre del 2018 mostren tot això, però també l’empenta dels voluntaris, l’esperança de la col·laboració i la voluntat de refer allò que s’havia endut l’aigua.
Isaac Buj va néixer a Barcelona el 1976. El 2001 es va graduar en Fotografia per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Va iniciar la seva trajectòria com a fotògraf entrant a treballar a l’estudi de moda Alsina, entre els anys 2000 i 2003, com a ajudant de fotografia, il·luminació i edició de fotografia. Posteriorment va tenir l’oportunitat de treballar i conèixer el món de la televisió, gravant, editant i realitzant en diversos programes tant d’informatius com de reportatges. Des de l’any 2007 es torna a dedicar exclusivament a la fotografia, primer com a fotògraf oficial del Govern de les Illes Balears (del 2007 al 2011) i actualment com a fotògraf freelance i editor de fotografia al diari ARA Balears, a la revista El Temps, Europapress i per a premsa i comunicació (Agència EFE, Diari de Mallorca, El País...).
A més, col·labora en altres publicacions i realitza projectes personals.
ARA Balears, l’únic mitjà en paper en català a les Illes Balears. En format setmanari en paper i digital diari. El director de la publicació és el periodista Enric Borràs.
Ara que les ventades de la crisi ens colpegen i els referents de la cultura i el país perillen, seria bo disposar dels instruments adequats per saber entre tots què passa i, si fos possible, entendre-ho. Amb esperit crític, però no instal·lats sistemàticament en la crítica. Perquè ens sentim compromesos amb la nostra societat i, com a persones actives des del món periodístic i empresarial, volem contribuir a definir el món que ve i les Balears que volem a partir d’un mitjà de comunicació modern, independent, rigorós i de qualitat.
Protagonistes del nostre futur. I, a més, en la nostra llengua. Només si aprofundim en les causes, en els fets i en la realitat podrem veure-hi més enllà i ser protagonistes del nostre futur. Per això, adquirim el ferm compromís de contar el que succeeix al nostre voltant d’una manera honesta, valenta, compromesa i participativa.
Periodistes, emprenedors, professionals. Aquesta il·lusió ens ha duit a un grup de periodistes, emprenedors i professionals mallorquins fins a l’ARA, un diari que conjuga a la perfecció els nostres ideals i amb el qual ens hem agermanat. Agafam el testimoni del Diari de Balears, que ha tingut un paper clau. D’aquesta nova aventura, en deim ARA Balears.
Crear una comunitat de persones lectores connectades. El món digital està transformant el periodisme, donant més protagonisme al lector, però sense oblidar el valor que hi aporten els professionals de la informació. Igual que fa l’ARA, volem crear a les Balears quelcom més que un diari convencional: una comunitat de persones lectores. Connectades mitjançant el paper i la pantalla, teixint una xarxa.
Un ampli ventall de col·laboradors. Creim en un lloc de trobada per a una informació plural i independent en què els ciutadans i molts col·lectius, des dels petits i mitjans empresaris, passant pels professionals i les entitats, fins al món educatiu i cultural, se sentin inclosos.
Per fer possible aquest nou mitjà treballarem en xarxa, amb un ampli ventall de col·laboradors, opinadors, professionals i creadors de la nostra comunitat, per poder, entre tots, entendre la nostra societat i oferir respostes al que més ens preocupa.
Formats digital i en paper. Conscients dels canvis en el consum d’informació i les noves necessitats dels lectors, apostam per un format digital constantment actualitzat i una versió en paper que, sense abandonar el seguiment diari de l’actualitat, posarà l’èmfasi en els reportatges, les entrevistes i les anàlisis en les edicions de cap de setmana, quan l’oferta de lectura reflexiva i de profunditat serà més intensa.
El territori, la cultura, l’economia… Treballarem amb els eixos que consideram que són fonamentals per al present i el futur de les Balears: el territori i el medi ambient, la cultura, el model econòmic i, especialment, diferents mitjans d’informació i anàlisi, un espai per al pensament crític i per a la construcció d’alternatives.
Amb els creadors, ensenyants, científics, ciutadans actius… Estam convençuts que, en un moment com el que vivim, més que mai hem de fer costat als nostres creadors, ensenyants, científics, emprenedors, ciutadans actius, i formar part del motor que impulsi una societat viva, orgullosa de les seves arrels i que mira cap al futur amb esperança i coratge.
Per tirar endavant aquest repte encisador hi hem implicat molta gent, que treballarà des de dins i des de fora, per crear una xarxa que ens permeti arribar més lluny i donar resposta a les exigències dels lectors.
Un diari dels qui el feim i dels qui el llegeixen. Aspiram decididament a fer possible el repte que es planteja el nostre soci, el diari ARA: “Tenim clar que la veritat té múltiples cares, que és un monstre meravellós i mític, que sempre la cercam i mai no l’arribam a trobar. Tindrem, doncs, la ingenuïtat i la valentia d’empaitar-la a cada passa, i la humilitat de saber que mai no serà nostra del tot. I tindrem, alhora, la convicció que el diari és dels qui el feim, però també dels qui el llegeixen”.
Un projecte col·lectiu. Tot això no seria possible sense tots els ciutadans valents i compromesos que han cregut en aquesta aventura que encetam amb tota la il·lusió del món. Un projecte col·lectiu i obert, perquè entenem que és la millor manera d’afrontar els reptes que tenim com a poble.
De vegades, els somnis es compleixen. I, per això, esperam que formis part del nostre. Perquè, amb tu, serà possible.