En aquesta societat excessivament industrialitzada convivim diàriament amb un entorn saturat de substàncies químiques. Les menjam, les respiram, les tocam… Per a la majoria de la població molts d’aquests elements són inofensius, però no per a tots.
Marejos, vòmits, fatiga o pèrdua de la consciència són alguns dels símptomes amb les que les persones que pateixen la síndrome de la sensibilitat química múltiple (SQM) han de bregar a diari. Coneguda col·loquialment com malaltia ambiental, aquesta patologia té el seu origen en la reacció adversa a diversos composts químics presents en la nostra alimentació i medi ambient.
Els afectats per aquesta síndrome viuen ignorats per les institucions, pels metges i, fins i tot, incompresos per un entorn incapaç de reconèixer una afecció imperceptible, que no pot ni veure ni tocar, ni tampoc sentir, derivant els malalts a una condemna social en la que es qüestiona fins i tot la seva integritat psicològica.
“Birds of Pollution” recull la vida d’una sèrie de dones afectades per la SQM, que necessiten de la reclusió per sobreviure, doncs han d’obeir un estricte protocol que eviti el contacte amb els químics o amb les persones que hagin estat exposades a aquestes substàncies. L’objectiu és mantenir fora de casa una amenaça que manté les seves vides sota un constant perill invisible, en una claustrofòbica rutina plena d’ombres. La llar passa així a convertir-se en una cambra d’aïllament, on es perd la perspectiva i la relació amb un món exterior que es va tornant irreal.
Carmen Sayago és una fotògrafa dedicada a la fotografia documental. Des de 2016 treballa en projectes a llarg termini centrats principalment en qüestions socials i mediambientals, tot i que la curiositat l’ha portat a tractar altres temes poc coneguts
per la societat, creant a cada projecte un llenguatge propi. Com a fotògrafa, no sols vol donar visibilitat a les realitats existents, sinó que també vol aportar nous llenguatges audiovisuals que “despertin” l’espectador.
Amb el seu darrer projecte, “Birds of Pollution”, ha obtingut múltiples reconeixements: finalista en la XXI edición Premios Luis Valtueñas, guanyadora ND Awards categoria mediambiental, guanyadora de la beca Photon, finalista Premios Signo editores Numen, menció honorífica als Premis Internacionals de Fotografia (IPA), menció honorífica Monovisions Awards…