CAMINS

El VIATGE DE LES PERSONES REFUGIADES

CRISTIAN P. COLL

El projecte: “Camins” és un recorregut per l’entrada a Europa de la ona de refugiats provinents de de Síria, Afganistan, Iran, Iraq i altres països d’orient pròxim. L’estiu del 2015 ha estat transitat per milers de persones que cerquen nous reptes, una vida segura, fugint de la inestabilitat dels seus països.

El treball consistirà en una exposició fotogràfica d’unes 35 imatges que representen aquest viatge de les persones refugiades.

La crisi dels refugiats ha estat possiblement un de les tragèdies humanes més documentades dels darrers anys i tanmateix, les imatges que ens han arribat no han estat capaces de desencadenar una resposta política des de Europa. És per aquest motiu que proposo intervenir pictòricament les imatges del viatge d’aquestes persones refugiades, treballant a partir de les fotografies que en Cristian Pons Coll va fer del seu camí des de les costes de Grècia fins a la seva arribada la tardor 2015. La pintura aplicada sobre les fotografies intervingudes donarà a l’espectador una nova oportunitat de reflexionar a l’entorn d’aquesta tragèdia i preguntar-se de nou per el significat d’aquestes imatges. El projecte consta de sis sèries de dues o tres foto-pintures 30*40cm.

L’objectiu de la intervenció pictòrica serà el de subratllar o incorporar algun significat rellevant respecte el relat que teixeixin la resta de fotografies.

Cristian Pons Coll. Fotògraf i gestor cultural. Maó (Menorca) el 29 de juliol del 1979.

Viu a Es Mercadal (Menorca), on desenvolupa la seva activitat com a freelance en comunicació i audiovisual a la productora Tramuntana Fotografia (www.tramuntanafotografa.com). Tasques com a Tècnic d’il·luminació al film “A l’ombra de la muntanya”. Projecte finançat per University of Leeds. So directe en cinema per a la Productora Elsabeth en la pel·lícula ARDARA. (www.ardaraflm.com). Professor d’imatge i so en el Festival de cinema de la mediterrània (Mèdit). Durant cinc anys com a operador del Departament d’Emissions en la Televisió Autonòmica de les Illes Balears.

Direcció de Fotografia per a l’Agència de Cooperació Espanyola i Desenvolupament en col·laboració amb CERAI (www.cerai.es). Corresponsal per a l’Agència catalana de notícies ACN. (www.acn.cat). Beca joves fotògrafs de l’Arxiu d’imatge i so de Menorca (2005 i 2008). Llicenciat en Administració i direcció d’empreses i Comunicació Audiovisual. Forma part de l’equip de gestors culturals de Es FAR Cultrual (www.esfarcultural.net)

STATEMENT: La fotografia com un mitjà per explicar històries, sempre de caire social i molt pròxim al protagonista. Idees plasmades en una mirada pròxima i que colpeixi. La tècnica és necessària, com la d’un artesà, però també la improvització i experimentació, com la d’un novell.

Alex Franquesa. Artista plàstic. Barcelona (Catalunya) el 15 de novembre de 1979.

Biòleg i artista plàstic amb un marcat interès per les tècniques mixtes que barregen pintura i fotografia. Actualment viu a Berlín on desenvolupa la seva activitat artística i treballa com a biòleg a cavall entre Catalunya i Menorca. A banda de la seva activitat en la cartografia d’hàbitats naturals, els seus treballs plàstics inclouen des de pintures murals de gran format fins la participació en diverses exposicions col·lectives d’àmbit europeu (“Walter benjamin’s suitcases. Migrating devices” i “Ciutats literàries, XIII Exposició Internacional d’Art Contemporani de Petit Format”). La seva obra pictòrica es centra en l’anàlisi dels confictes socials actuals i busca rehabilitar la imatge – a través de la fotografia i la pintura- com a eina efectiva de sensibilització i transmissió d’idees a l’entorn d’aquests conflictes.

STATEMENT: Entenc l’art com un mitjà per fer arribar idees, sentiments i fets que és molt difícil que arribin a impactar-nos per altres canals, però que en canvi ens cal conèixer . Escullo la pintura com a mitjà d’expressió preferent perquè si bé en un moment donat de la Història.


Del 31 d’Octubre al 3 de Novembre

Espai Biel Mercadal

Comparteix la notícia