MISERICÓRDIA, DE XAVIER MARRADES, GUANYA EL PREMI AL MILLOR CURT DOCUMENTAL MDF 2020

La pel·lícula és una mirada humanista de l’illa d’Itaparica, situada a l’estat brasiler de Bahia, a través del recorregut pels somnis dels seus habitants.

 

El jurat de la segona edició del Premi al millor documental Menorca DocFest, format per Carles Bosch, Magda Timoner i Emilio Martí (premi MDF 2019) van comunicar ahir vespre durant la gala de cloenda del MDF 2020 el guanyador d’aquesta edició: Misericórdia, del realitzador Xavier Marrades.  

La pel·lícula retrata, a través dels somnis dels seus habitants, la comunitat de l’illa d’Itaparica, situada a l’estat brasiler de Bahia. Així, el jurat destaca que la recopilació de somnis narrats en veu en off, combinats amb les escenes quotidianes que s’hi poden veure, aconsegueixen mostrar-nos la realitat, el tarannà i les arrels més profundes d’aquesta societat. 

En el decurs de l’acte de cloenda el realitzador va connectar en directe amb l’auditori des Mercadal. A través de la videoconferència, es va mostrar agraït per haver estat escollit per aquest primer premi.

El jurat també va atorgar dues mencions especials als documentals On estaves tu?, dirigit per María Trénor, i Una revolta sense imatges, de la realitzadora catalana Pilar Monsell. El jurat va ressaltar que, en ambdós casos, la manca d’imatges va ser substituïda de manera original i creativa a través de recursos com l’animació, la pintura o l’enregistrament d’espais protagonistes, amb l’objectiu d’explicar-nos dues històries que denuncien injustícies i violències contra les dones que han perdurat al llarg dels segles. 

Aquesta va ser la cirereta d’una jornada més plena d’activitats. A primera hora del matí, la fotògrafa Silvia Prió va dur a terme un taller de fotografia documental i el grup de folk Estraperlo va protagonitzar un concert vermut, al qual hi van assistir mig centenar de persones, distribuïdes en taules separades per seguir totes les mesures de seguretat. 

Al capvespre es va projectar el documental Meseta, del realitzador Juan Palacios, guanyador del festival MajorDocs. L’acte va comptar amb la presència de Marta Castells i Virgínia Galán, productores del festival mallorquí. Després de l’emissió de la pel·lícula, el realitzador va connectar en directe amb la sala i va explicar detalls del documental i la seva connexió amb els personatges i del poble protagonista, on hi viuen els seus avis. 

Abans de la cloenda, el periodista i realitzador Carles Bosch va protagonitzar una xerrada sobre la improvisació en el rodatge de documentals, les diferències entre el reportatge i el documental, que descansen en fer entrar l’espectador dins la ment dels protagonistes; a diferència del reportatge, que es limita a narrar els fets; i va projectar alguns fragments del documental Balseros, nominat a un premi Oscar, per parlar de la importància del context i de la narrativa perquè, tot i que el documental se centra en aspectes que tenen a veure amb un fet real, segueix una estructura dramàtica similar als relats de ficció.

Comparteix la notícia